Какви обувки да носите, ако страдате от "изпъкнало кокалче"

Какви обувки да носите, ако страдате от "изпъкнало кокалче"
Canva

Изпъкналото кокалче, наречено също Халукс валгус или "чукче", е усложнение, при което ставата на големия пръст (халукс) се измества към вътрешната част на крака. Този проблем обикновено засяга ставата на големия пръст на крака и може да се характеризира с доста неприятни симптоми. Най-очевидният знак на изпъкналото кокалче е формирането на изпъкнала кост на външната страна на стъпалото, близо до основата на големия пръст.

При този проблем може да се появи болка и дискомфорт в областта на изпъкналото кокалче, особено при носене на обувки, които стискат пръстите.

Ако имате изпъкнало кокалче на краката, често е важно да избирате обувки, които са удобни и предлагат подходяща подкрепа за стъпалата. Вотът на краката може да създаде допълнителен стрес върху краката и глезените, затова важно е да избирате обувки, които подпомагат комфорта и стабилността. Ето някои препоръки:

Обувки с нисък ток

Избягвайте обувки с висок ток, тъй като те могат да увеличат натоварването на предната част на краката и да създадат допълнителен стрес върху кокалчето. Заложете на обувки с нисък или среден ток.

Обувки с удобна подметка

Изберете обувки с подходяща подметка. Това може да помогне за абсорбиране на ударите при ходене и да облекчи натоварването върху краката.

Обувки с широка предна част

Обувките с по-широк преден дел могат да предоставят повече пространство за пръстите и да намалят натиска върху изпъкналото кокалче.

Ортопедични обувки

Ако проблемът с кокалчето е сериозен, може да бъде полезно да се консултирате с ортопед или да използвате ортопедични обувки, които предоставят подходяща подкрепа и улесняват натоварването.

Обувки без тесни каишки около кокалчето

Избягвайте обувки с тесни или твърди каишки около кокалчето, тъй като те могат да прдизвикат болка или увеличават дискомфорта.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay