Какво е намален яйчников резерв и какво можете да направите по въпроса?

Какво е намален яйчников резерв и какво можете да направите по въпроса?
Pexels

Терминът "яйчников резерв" се отнася до броя и качеството на вашите яйцеклетки, известни също като овоцити. Ако имате намален яйчников резерв, това означава, че броят и качеството на вашите яйцеклетки е по-ниско от очакваното за вашата възраст.

Намаленият яйчников резерв може да засегне хора от всички възрасти. Около 10 процента от жените се сблъскват с това.

Въпреки това съществуват лечения за намален яйчников резерв и е възможно да забременеете, въпреки състоянието.

Какъв е средният брой яйцеклетки според възрастта?

"Средният" брой яйцеклетки във вашия яйчников резерв зависи от възрастта.

Вашите собствени яйцеклетки са се образували, докато сте били още в утробата. С други думи, раждате се с всички яйцеклетки, които някога ще имате. Оттам вашият запас намалява с времето.

Това е средният брой яйцеклетки, които имате на всяка възраст:

20 гестационна седмица: 6 до 7 милиона яйцеклетки

раждане: 1 до 2 милиона овоцити

пубертет: 300 000 до 500 000 ооцита

около 37-годишна възраст: приблизително 25 000 овоцита

около 51 години, средната възраст на менопаузата: приблизително 1000 овоцита

Тези с намален яйчников резерв имат по-малко яйцеклетки от тези, които нямат, няма ясен консенсус относно средния брой яйцеклетки за тези с това състояние.

Намаленият яйчников резерв обикновено се определя от нивата на хормоните, а не от броя на яйцеклетките в яйчниковия резерв, което прави определението на състоянието объркващо.

Тъй като намаленият яйчников резерв се диагностицира чрез кръвни тестове, измерващи нивата на хормоните, а не чрез преброяване на яйцеклетките, трудно е да се определи средният брой яйцеклетки на някой, който е с това състояние.

Причини за намален яйчников резерв

Стареенето естествено намалява запасите ви от яйцеклетки. Редица други фактори обаче могат да причинят намален яйчников резерв. Те включват:

заболяване на тръбите

ендометриоза

предишна операция на яйчниците

химиотерапия

лъчетерапия

пушене

тазова инфекция

автоимунни нарушения

заушка

генетични аномалии

Понякога обаче няма видима причина за състоянието.

Симптоми на намален яйчников резерв

Няма много забележими симптоми на намален яйчников резерв. Въпреки това, тези със заболяването могат да изпитат някой от следните симптоми:

затруднено забременяване

късна или липсваща менструация

по-кратки менструални цикли от средното, като средната продължителност е 28 дни

обилно менструално течение

спонтанен аборт

Въпреки това, тези симптоми невинаги са налице. Ето защо е важно да говорите с Вашия лекар, ако имате затруднения със зачеването.

Диагностика на намален яйчников резерв

Ранната диагностика означава, че имате по-голям шанс за успешно лечение.
Ако сте на възраст под 35 години, трябва да посетите лекар, ако се опитвате да забременеете в продължение на една година. Ако сте над 35 години, посетете лекар след шест месеца. Ако сте над 40 години и се опитвате да забременеете, най-добре е да говорите с Вашия лекар веднага.

Намаленият овариален резерв се диагностицира чрез няколко кръвни теста, които измерват нивата на фоликулостимулиращия хормон (FSH) и анти-Мюлеровия хормон (AMH). И двата хормона играят важна роля в менструацията и репродукцията.

Естествено е нивата на FSH да се повишават и нивата на AMH да спадат с възрастта, така че е важно да оцените тези хормонални нива спрямо вашата възраст. Тези с намален яйчников резерв ще имат по-високи нива на FSH и по-ниски нива на AMH в сравнение с други на тяхната възраст.

Лечение на намален яйчников резерв

Все още е възможно да забременеете с намален яйчников резерв. Според Центъра за репродуктивно здраве 33 процента от пациентките с намален яйчников резерв могат да забременеят със собствените си яйцеклетки след лечение. Ранната диагностика обаче е важна, тъй като дава по-голям шанс за зачеване.

Едно от най-разпространените лечения за намален яйчников резерв са добавки като дехидроепиандростерон (DHEA), лек андроген. DHEA се произвежда естествено в тялото, но нивата на DHEA намаляват с възрастта. Добавките с DHEA могат да увеличат плодовитостта.

Освен добавки с DHEA, има няколко начина да забременеете, ако имате това състояние. Ако намаленият яйчников резерв бъде диагностициран достатъчно скоро, е възможно да се замразят здрави яйцеклетки за бъдеща употреба. Вашият лекар може дори да предложи да опитате незабавно инвитро.

Друг вариант е използването на донорски яйцеклетки за забременяване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay