Какво трябва да знаете за RSV ваксината по време на бременност?

Какво трябва да знаете за RSV ваксината по време на бременност?
Pexels

RSV (респираторен синцитиален вирус) е водещата причина за хоспитализация на бебета в САЩ. FDA наскоро одобри Abrysvo, първата ваксина, одобрена за поставяне на бременни, за предотвратяване на заболявания на долните дихателни пътища, причинени от RSV при бебета от раждането до 6 месеца.

Респираторният синцитиален вирус или RSV е често срещан вирус, с който почти всяко дете ще се зарази до 2-годишна възраст, но може да бъде особено тежко за бебета под 12 месеца. Вирусът е най-честата причина за белодробна инфекция бронхиолит и пневмония при деца под 1 години. 

Одобрен за употреба от 32-ра седмица до 36-та седмица от бременността, Abrysvo на Pfizer вече е разрешена и се прилага като еднократна инжекция в мускула. Ваксината действа чрез предаване на антитела на развиващите се бебета от кръвообращението на майката през плацентата по време на бременност, действайки като защитен щит срещу вируса, след като се родят. Имунизацията на майките се използва от десетилетия, за да помогне за предотвратяване на инфекциозни заболявания при кърмачета като грип, тетанус, коклюш и наскоро COVID-19, и може да бъде особено полезна за заболявания, които са най-тежки в началото на живота", казва говорител на Pfizer.

RSV е често срещана причина за заболяване при деца, а кърмачетата са сред тези с най-висок риск от тежко заболяване, което може да доведе до хоспитализация. Това одобрение на ваксината предоставя възможност на лекарите и бременните да предпазват бебетата от това потенциално животозастрашаващо заболяване.

Терапия, подобна на антитела, Beyfortus, също наскоро беше одобрена от FDA и CDC за употреба при бебета и при деца до 24 месеца, които остават уязвими към тежко заболяване на RSV. 

Безопасност и ефикасност на майчината ваксина срещу RSV

В проучване на приблизително 7400 бременни жени, които са получили или 1 доза от ваксината Pfizer RSV, или плацебо в края на втория или началото на третия триместър, изследователите са видели степен на ефикасност на ваксината от 81,8% срещу тежко преминаване на RSV при кърмачета от раждането до първите 90 дни от живота. Резултатите също показват 69,4% ефикасност срещу тежки заболявания през първите шест месеца от живота на бебетата.

Одобрението от 21 август идва, след като консултативен комитет на FDA гласува в подкрепа на одобрението на майчината ваксина срещу RSV през май, удостоверявайки, че наличните данни подкрепят ефикасността и безопасността на нейната употреба. Комитетът гласува с 14 на 0 за ефективността и с 10 на 4 за безопасността, тъй като някои експерти са загрижени относно адекватността на данните в подкрепа на профила на безопасност на ваксината.

Ваксината се понася добре, но има някои доказателства, че участниците в проучването, които са били ваксинирани, може да са имали по-голяма вероятност от преждевременно раждане. В проучването реципиентите на Abrysvo са имали преждевременни раждания при малко по-висок процент (5,7%) в сравнение с реципиентите на плацебо (4,7%), въпреки че не е ясно дали самата ваксина е причинила разликата. Представители на FDA отбелязаха, че разликата не се счита за статистически значима. За да се избегне потенциален риск от преждевременно раждане, се препоръчва да получите ваксината по-късно по време на бременността, между 32 и 36 седмица от бременността.

Най-често съобщаваните нежелани реакции от бременни жени, които са получили Abrysvo, са болка на мястото на инжектиране, главоболие, мускулна болка и гадене. В клинични изпитвания, при които Abrysvo е сравняван с плацебо, бебетата, родени от бременни индивиди, са имали ниско тегло при раждане (5,1% Abrysvo спрямо 4,4% плацебо) и жълтеница (7,2% Abrysvo спрямо 6,7% плацебо).

Още по-рядко, прееклампсия се съобщава при 1,8% от бременните, които са получили Abrysvo, в сравнение с 1,4% от бременните, които са получавали плацебо. Струва си да се отбележи, че окончателното одобрение на Abrysvo от FDA показва, че ползите от ваксината надвишават всички потенциални рискове.

Новородените и малките бебета – чиято имунна система все още се развива и все още не е достатъчно силна, за да се защитава срещу инфекции – вече могат да бъдат защитени от RSV от момента на раждането чрез имунизация на майката. 

Макар че ЕС одобри ваксината, все още не е известно кога бременните жени в България ще могат да се възползват от нея. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay