Най-доброто време от деня за забременяване

Най-доброто време от деня за забременяване
Pexels

Ако сте в клуба на опитващите се да забременеете, знаете, че времето е много важно. Любопитни ли сте кое е най-доброто време от деня за забременяване? Да има и подходящо време от деня, не само от месеца? Изследователите са една крачка пред вас.

Много двойки се фокусират върху времето от месеца, когато се опитват да заченат. Но времето от деня може да бъде също толкова важно, ако не и повече.

Последните изследвания показват, че най-доброто време за опит за забременяване е преди 7:30 сутринта, когато концентрацията на сперматозоиди е по-висока. (Повече сперматозоиди се равнява на повече шансове за забременяване.)

Защо има повече сперматозоиди във вашия партньор сутрин? Когато мъжете спят, телата им регенерират изгубената през деня сперма. Правенето на секс по-рано през деня може да бъде най-добрият ви шанс, показват проучванията.

Проучването на 12 245 проби от сперма от повече от 7 000 мъже установява, че концентрацията, броят, размерът и формата на сперматозоидите са най-високи около 7:30 сутринта. Нямало никакви промени в подвижността обаче.

По-високи концентрации се наблюдават през пролетта, но те намаляват през летните месеци. Качеството на спермата се различава в зависимост от циркадните (дневни) и цирканните (годишни) ритми на мъжа. Авторите на изследването казват, че ранното вземане на проби от сперма може да се използва за подобряване на естествения и асистирания фертилитет.

Кои фактори влияят на спермата?

Други изследвания показват, че поведението на съня може да окаже влияние върху броя на сперматозоидите.

Генетиката също играе роля. Проучванията показват, че генетичният състав е свързан с параметрите на спермата и риска от безплодие.

С други думи, различните часове на деня могат да повлияят на общия брой на сперматозоидите, подвижността на сперматозоидите или нормалната морфология при мъжете и впоследствие да повлияят на тяхната плодовитост. 

Ето колко важни са циркадните ритми (както и доброто качество на съня) за мъжката плодовитост: В проучвания върху мъжки мишки, когато генът за циркадния ритъм е нокаутиран, мишките са били безплодни. Това вероятно се дължи на необичайна секреция на хормони, малки тестиси и семенни везикули и нисък брой сперматозоиди.

Качеството и броят на сперматозоидите варират ежедневно при всички мъже, но нередовният работен график може да се отрази още повече. Тези, които работят на смени, показват компрометирана плодовитост и по-ниска плътност на сперматозоидите, подвижност и тестостерон. 

Плодовитостта, вероятността да забременеете в рамките на един месец (или менструален цикъл), е различна за различните възрастови групи при мъжете и жените. Но колко дълго спите, времето, когато спите и работата през нощта не са свързани с плодовитостта или шансовете за раждане на живо дете при жени, които са претърпели загуба на бременност, според скорошно проучване. 

(Това не означава, че сънят не влияе на плодовитостта - има много изследвания, които показват, че лошият сън може да повлияе на способността ви да забременеете.)

Необходимо е по-стабилно изследване, за да се покажат уверено циркадните модели на параметрите на спермата.

Кога е най-доброто време за зачеване?

Няма нищо наистина фиксирано по отношение на времето от деня, което е най-добре да направите бебе - само някои изследвания, които биха могли да ви насочат в правилната посока. (Но отново няма гаранции.) И все пак, знаейки кое време от деня и месеца са оптимални, може да увеличи шансовете ви... просто все още нямаме проучвания, които да го докажат.

Времето от деня може да не е единственото време, на което трябва да обърнете внимание. Някои изследвания показват по-добри нива на плодовитост според сезона - което съответства на гореспоменатото изследване.

Проучвания, които показват по-добра плодовитост през пролетта в сравнение със зимата, показват, че параметрите на спермата се променят със сезоните. 

От гледна точка на настоящите изследвания, няма много повече на разположение от гледна точка на това, че ранната сутрешна сперма може да увеличи шансовете ви за забременяване. Разбира се, синхронизирането на секса с овулацията (както и с други фактори) също играе ключова роля.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay