Опасните съставки в козметиката, за които никой не говори

Опасните съставки в козметиката, за които никой не говори

Всекидневно ни заливат с реклами на козметика, която обещава да ни дари с перфектна кожа, гъста, бляскава коса и изобщо безупречен външен вид. И това е чудесно, но знаете, че винаги има уловка. Това, което никой не ни казва е, че често в масовата, та дори и в по-високия клас козметика биват влагани съставки, които не просто вредят на кожата ни, а са опасни за здравето ни.

днес няма да ви говорим за парабени и сулфати, чиято вреда е отдавна позната на всяка дама, която внимава при избора си на разкрасяващи продукти. Ще ви разкажем за някои съставки, за които не се говори изобщо, а всъщност оказват огромна вреда при продължително излагане. Ето кои са те, в какъв тип продукти можете да ги намерите и как могат да ви повлияят?

Съставки, освобождаващи формалдехид

Формалдехид

Колкото и странно да звучи, този остър газ се съдържа не в един козметичен продукт. Той е силно токсичен и канцерогенен и със сигурност не е добра идея да го вдишвате. Рядко ще намерите съставката формалдехид в чистата ѝ форма в състава на козметиката. обикновено той се среща под формата на други съединения, които го отделят при нагряване. След това газът може лесно да бъде вдишан и след продължително излагане да ви навреди. Лошото тук е, че понякога дори не предполагаме, че излагаме себе си и семейството си на този газ.

Къде се среща: шампоани, балсами, маски и стилизанти за коса, лакове за нокти, кремове за ръце.

Наимениования: DMDM HYDANTOIN, DIAZOLIDINYL UREA, IMIDAZOLIDINYL UREA, ACETONE, QUATERNIUM-15, TOSYLAMIDE/ FORMALDEHYDE RESIN, SODIUM HYDROXYMETHYLGLYCINATE, 2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL, BENZALDEHYDE, POLYOXYMETHYLENE UREA, GLYOXAL, FORMALDEHYDE.

Феноксиетанол

Всички говорят за парабените и търсят етикети, на които е обозначено, че отсъстват. Но невинаги се замисляме, че производителите ги заместват с друга съставка, която не е задължително по-безвредна. Феноксиетанолът е консервант и е една от най-разпространените заместители на парабените в козметиката. И докато при нас възрастните той не би оказал вреда, консервантът е опасен за крехките организми на малките деца. При продължително излагане той може да доведе до увреждане на нервната система.

Къде се среща: мокри къпрички, кремове, лосиони, продукти за грижа за кожата

Наименования: 2-HYDROXYETHYL PHENYL ETHER, 2-PHENOXY- ETHANOL, 2-PHENOXYETHANOL, 2-PHENOXYETHYL ALCOHOL, ETHANOL, 2-PHENOXY-, ETHANOL, 2PHENOXY, ETHYLENE GLYCOL MONOPHENYL ETHER, PHENOXYETHANOL, PHENOXYTOL

Течен кератин

Течният кератин се съдържа в редица скъпи и професионални продукти за коса, както и в специализираните кератинови терапии. Той притежава множество ползи за косата и много жени се подлагат на подобни процедури със страхотни ефекти. Подобно на формалдехидът обаче, тази съставка също не бива да бъде вдишвана, защото сам по себе си течния кератин също отделя формалдехид. особено уязвими са фризьорите и стилистите, които всекидневно биват излагани на този газ в работния си процес.

Къде се среща: Професионални продукти за коса, кератинови терапии

Наименования: HYDROLYZED KERATIN, COCOYL HYDROLYZED KERATIN, COCODIMONIUM HYDROXYPROPYL HYDROLYZED KERATIN, HYDROLYZED HAIR KERATIN

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay