Повишените нива на тестостерон при жените водят до акне?

Повишените нива на тестостерон при жените водят до акне?
Canva

Акнето е тема, която сме разисквали стотици пъти тук, но истината е, че е неизчерпаема. Докато много хора се сблъскват с различните му форми през целия си живот, постоянните обриви могат да окажат влияние върху самочувствието ви или дори да започнат да влияят на психичното ви здраве. Честите причини за акне често се свързват с хормонални промени по време на пубертета, прекомерно производство на мазнини в кожата ви или дори начин на хранене и навици в начина на живот.

Има няколко проучвания, свързващи консумацията на млечни продукти с увеличаване на акнето и се смята, че причината се дължи на хормоните в млякото. Тъй като кърмещите крави имат естествени хормони, тяхното мляко може да повлияе на вашите собствени хормони. Това може да доведе до увеличаване на производството на себум, което води до мазна кожа, склонна към акне.

Според Riverchase Dermatology, тези, които вече са по-склонни към появата на акне, може да открият, че млякото го влошава поради възпалителните му ефекти. Интересното е, че тестостеронът е друг хормон, който може да причини акне, когато не е балансиран в тялото ви.

Повишените нива на тестостерон при жените водят до акне?Canva

Повишените нива на тестостерон при жените действително могат да доведат до появата и влошаването на акнето. Тестостеронът е основен мъжки полов хормон, но се произвежда и в по-малки количества в женското тяло. Повишените нива на тестостерон при жените могат да нарушат баланса на хормоните и да причинят различни промени в тялото, включително увеличение на себумната продукция (мазнини), която може да блокира порите на кожата.

Когато порите се затворят, се създава благоприятна среда за развитие на бактерии, наречени Propionibacterium acnes, които обикновено се намират на кожата. Тези бактерии могат да предизвикат възпаление и инфекция в порите, което води до поява на акне.

В допълнение, повишените нива на тестостерон могат да увеличат активността на себумните жлези, което води до по-голямо количество мазнини, създавайки мазният филм върху кожата. Този филм може да заслепи порите и да предизвика образуването на комедони (черни точки) или пъпки.

Въпреки че повишените нива на тестостерон могат да бъдат една от причините за появата на акне при жените, винаги е препоръчително да се консултирате с лекар или дерматолог за точна диагноза и лечение. Те ще бъдат в състояние да поставят правилна диагноза и да предложат подходящи методи за контрол на акнето.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay