Скъсена шийка на матката по време на бременност- какво трябва да знаем?

Скъсена шийка на матката по време на бременност- какво трябва да знаем?
Pexels

Скъсената шийка на матката по време на бременност е състояние, при което шийката на матката (цервиксът) е по-къса и по-мека от обичайната си структура. Това състояние се нарича и "цервикална инсуфициенция". Скъсената шийка може да бъде проблематична по време на бременността, тъй като увеличава риска от преждевременно раждане. 

Това е състояние, с което много бременни жени се сблъскват и стига да бъде взето под внимание и проследявано, не би било чак толкова голям проблем. 

Ето някои ключови аспекти, които трябва да знаете относно скъсената шийка на матката по време на бременност:

Диагноза и проследяване: Скъсената шийка на матката често се диагностицира по време на редовния преглед при гинеколога по време на бременността, често с ултразвуково изследване. Прегледите се извършват редовно, особено при жени с по-висок риск, за да се наблюдава дължината и състоянието на цервикса.

Риск от преждевременно раждане: Скъсената шийка на матката може да повиши риска от преждевременно раждане (преди 37-та седмица от бременността). Това може да бъде проблематично, тъй като може да предизвика здравословни проблеми за новороденото.

Лечение и мерки: В някои случаи лекарят може да препоръча мерки за подпомагане на здравето на бременната жена и на бебето, включително покой и лекарства, които могат да забавят или предотвратят преждевременното раждане. В случай на сериозни проблеми, като разкъсване на мембраните, може да бъде необходим болничен престой.

Профилактика: В някои случаи, ако предишни бременности са завършили с преждевременно раждане поради скъсена шийка, лекарят може да предложи определени мерки, като серклаж (подсилване на цервикалния пръстен с шев). 

Важно е да се подчертае, че скъсената шийка на матката не винаги води до преждевременно раждане, и мнозина жени с този проблем имат нормални и здрави бебета. Все пак, важно е да се наблюдава внимателно и да се сътрудничи с гинеколога или акушера, за да се предприемат необходимите стъпки за подпомагане на здравето на майката и бебето по време на бременността.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay