Странични ефекти от приема на желязо

Странични ефекти от приема на желязо
Pexels

Приемът на желязо се налага често, особено при жените, като мярка за борба с желязодефицитната анемия. Голям процент от жените приемат такива добавки по време на бременността, тъй като през този период нивата на желязо в организма спадат значително.

Както всяко лекарство и добавка, желязото има някои странични ефекти, особено когато се взема висока доза или продължително време. Ефектите могат да се различават от човек на човек и зависят от индивидуалната чувствителност и дозата. Ето някои от възможните странични ефекти:

Проблеми с храносмилателната система: Приемът на желязо може да предизвика симптоми като главоболие, метеоризъм, запек, диария и болки в стомаха. Тези симптоми са по-често срещани при високи дози на желязо или ако се взема на празен стомах.

Запек: Желязото може да предизвика запек (затруднено изхождане), което може да бъде дразнещо и болезнено.

Последици върху вкуса: Приемът на желязо може да промени вкусовите предпочитания и да предизвика метален или странен вкус в устата.

Петна и оцветяване на зъбите: Високите дози на желязо могат да причинят оцветяване на зъбите, което изчезва след спиране на приема на желязо.

Алергични реакции: Много рядко, някои хора могат да имат алергични реакции, като сърбеж, обрив или дори анафилактичен шок.

Токсичност: При високи дози и продължителна употреба, желязото може да стане токсично за организма и да предизвика отравяне. Този сценарий е обаче рядко срещан и се появява при злупотреба с подобни добавки.

Влияние върху абсорбцията на други минерали: Приемът на желязо може да намали абсорбцията на други важни минерали като калций и цинк, което може да има въздействие върху общото здраве.

Важно е да се обърне внимание на дозата и употребата на добавки с желязо и да се консултирате с лекар преди да се започне такава терапия, особено при хронични проблеми с нивата на желязо в организма. Не трябва да се увеличава дозата на желязо без указания от лекар, тъй като това може да доведе до нежелани ефекти и отравяне. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay