Ще има ли лечение за алергията към фъстъци?

Ще има ли лечение за алергията към фъстъци?
Pexels

Алергиите към фъстъци създават доста неудобства, а също така могат да бъдат смъртоносни. За съжаление този вид алергии са доста често срещни. А за малките деца откриването на алергията може да бъде опасен момент.

Ново проучване, публикувано в ACS Nano, предлага потенциален лек за алергии към фъстъци чрез използване на иРНК липидни наночастици за "обучение" на тялото. 

Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) били вдъхновени от използването на иРНК при създаването на ваксината срещу COVID. "Доколкото можем да установим, иРНК никога не е била използвана за алергично заболяване", казва съавторът на статията д-р Андре Нел пред New Atlas. "Ние показахме, че нашата платформа може да работи за успокояване на алергиите към фъстъци и вярваме, че може да направи същото и за други алергени, в храната и лекарствата, както и при автоимунни заболявания." Опитите вече показали процедурата за намаляване на алергичните реакции към фъстъци при мишки.

Какъв е механизмът зад този вълнуващ напредък? Според MD/PhD учен Anna Nowak-Wegrzyn, "Хранителната алергия се определя като медиирана от имунната система нежелана реакция към хранителни протеини." В случай на алергии към фъстъци, протеин във фъстъците кара тялото на човек да реагира с имунен отговор на това чуждо вещество, което идентифицира като вредно. За да предотврати това, екипът кодира иРНК с епитоп, който речникът дефинира като "частта от антигенна молекула, към която се прикрепя антитяло". Това може да бъде направено специфично за фъстъци, но в бъдеще може да бъде приспособено към различни алергени. Тази иРНК се поставя в липидна наночастица, която се изпраща в черния дроб. Там той влияе на антиген-представящите клетки да понасят фъстъчените протеини.

"Ако имате достатъчно късмет да изберете правилния епитоп, има имунен механизъм, който спира реакциите към всички останали фрагменти", казва д-р Нел. Въпреки че по този начин няма да може да се излекува алергията към фъстъци, ще може да се осигури известно облекчение за няколко години напред. След успеха при опитите с мишки, изследователите се надяват, че тяхната процедура ще бъде тествана в клинични изпитвания върху хора в рамките на три години. В бъдеще техниката може да се използва и за облекчаване на други алергии или дори диабет тип 1.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay