Какао - какви полезни свойства има?

Какао - какви полезни свойства има?
Pexels

Какаото е много често използван продукт през есента. Освен че се наслаждаваме на мляко с какао и други топли напитки, добавяме какао и към много от сладкишите, които печем през есента. 

Какаото има множество полезни свойства, осигурени от богатото съдържание на фитохимикали, антиоксиданти и други хранителни вещества. Ето някои от тях:

Антиоксидантни свойства: Какаото е източник на мощни антиоксиданти като флавоноиди и полифеноли. Те помагат в борбата със свободните радикали в организма, които могат да предизвикат окисление на клетките и да допринесат за различни заболявания.

Подобрява сърдечното здраве: Какаото може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Флавоноидите в какаото могат да подобрят функцията на съдовете и да намалят кръвното налягане.

Подобрява настроението: Какаото съдържа вещества като фенилетиламин, които могат да подобрят настроението и да допринесат за усещането на щастие.

Подпомага мозъчната функция: Флавоноидите в какаото могат да подобрят кръвоснабдяването на мозъка и да подпомогнат мозъчната функция, включително паметта и умствената яснота.

Намалява възпалението: Някои съставки в какаото имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат при борбата с възпалителни състояния в организма.

Богат източник на минерали: Какаото съдържа минерали като желязо, магнезий, мед, цинк и други, които са важни за здравето на организма.

Подпомага хидратацията на кожата: Какаото се използва в различни козметични продукти, тъй като е богат източник на мастни киселини, които могат да подпомогнат хидратацията и здравето на кожата.

Подпомага контрола на теглото: Какаото може да помогне за контролиране на апетита и да се включи в здравословната диета при умерено консумиране.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay