Какаото е много често използван продукт през есента. Освен че се наслаждаваме на мляко с какао и други топли напитки, добавяме какао и към много от сладкишите, които печем през есента.
Какаото има множество полезни свойства, осигурени от богатото съдържание на фитохимикали, антиоксиданти и други хранителни вещества. Ето някои от тях:
Антиоксидантни свойства: Какаото е източник на мощни антиоксиданти като флавоноиди и полифеноли. Те помагат в борбата със свободните радикали в организма, които могат да предизвикат окисление на клетките и да допринесат за различни заболявания.
Подобрява сърдечното здраве: Какаото може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Флавоноидите в какаото могат да подобрят функцията на съдовете и да намалят кръвното налягане.
Подобрява настроението: Какаото съдържа вещества като фенилетиламин, които могат да подобрят настроението и да допринесат за усещането на щастие.
Подпомага мозъчната функция: Флавоноидите в какаото могат да подобрят кръвоснабдяването на мозъка и да подпомогнат мозъчната функция, включително паметта и умствената яснота.
Намалява възпалението: Някои съставки в какаото имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат при борбата с възпалителни състояния в организма.
Богат източник на минерали: Какаото съдържа минерали като желязо, магнезий, мед, цинк и други, които са важни за здравето на организма.
Подпомага хидратацията на кожата: Какаото се използва в различни козметични продукти, тъй като е богат източник на мастни киселини, които могат да подпомогнат хидратацията и здравето на кожата.
Подпомага контрола на теглото: Какаото може да помогне за контролиране на апетита и да се включи в здравословната диета при умерено консумиране.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |