Детето ми е ухапано от кърлеж! Какво да правя?

Детето ми е ухапано от кърлеж! Какво да правя?
Canva

Ухапванията от кърлеж, особено при децата, могат да бъдат доста тревожни. Но важното е да запазите самообладание и да действате внимателно. Ообено сега, когато лятот е на прага, стотици родители се оплакват от нашествието на кълежи по детските площадки. Затова е важно да сте подготвени и да знаете какво да правите. Ето какви са първите стъки, които трябва да предпроемете, ако детето ви получи ухапване от кърлеж.

Извадете кърлежа

Първоначалната стъпка е да извадите кърлежа от кожата на детето сами или с помощта на специалист. По-долу ще откриете пълни инструкци за това как да направите безопасно в домашни условия.

Измийте раната

След като сте извадили кърлежа, измийте раната с мек сапун и топла вода. Почистете добре околността на ухапването, за да премахнете всякакви остатъци или бактерии.

Наблюдавайте симптомите

Внимателно наблюдавайте детето за следващите няколко седмици, тъй като ухапването от кърлеж може да предизвика инфекция или развитие на болести като лаймска болест. Ако забележите необичайни симптоми, като обрив, зачервявания, главоболие или възпаление на кожата, потърсете медицинска помощ.

Съхранете кърлежа (ако е възможно)

Ако сте успели да извадите кърлежа, е добра идея да го запазите за бъдещо изследване. Поставете го във найлонова опаковка, като пликче или пък в затворена кутия и го съхранявайте в хладилник. Това може да помогне на лекарите да извършат анализи или идентификация на кърлежови болести, ако се появят симптоми.

Консултирайте се с лекар

Винаги е препоръчително да се консултирате с педиатър или лекар след ухапване на кърлеж. Те ще ви дадат професионални съвети и могат да препоръчат допълнителни мерки за превенция или лечение, ако е необходимо.

***

Ако сте несигурни или не се чувствате комфортно да извадите кърлежа сами, е препоръчително да потърсите медицинска помощ от лекар. Лекарите имат опит и знания за правилното отстраняване на кърлежи и могат да гарантират, че процедурата ще бъде извършена правилно и безопасно.

Но ако все пак имате намерение да го направите сами, ето кои са стъпките, които трябва да следвате:

  1. Подгответе се: Пригответе пинсета с тънки върхове или специализиран инструмент за изваждане на кърлежи. Уверете се, че сте осветлението е достатъчно силно и имате ясна видимост върху кърлежа и ухапването.

  2. Дръжте пинсетата близо до кожата: Дръжте пинсетата в горната ѝ част, близо до кожата на детето. Не го дръжте в средата или близо до върха, за да избегнете счупване на кърлежа.

  3. Извадете кърлежа с плавни движения: Използвайки пинсетата, плъзнете я меко и плавно под кърлежа. След това го издърпайте ровно и равномерно, без да въртите или стискате кърлежа.

  4. Избягвайте счупване на кърлежа: Изваждайте кърлежа целия, без да го счупвате. Ако се случи да се счупи, уверете се, че сте извадили всички негови части от кожата.

  5. Почистете раната: Както споменахме и по-горе, след изваждането на кърлежа, измийте раната с мек сапун и топла вода. Започнете отстраняването от външната част на ухапването и работете към средата, за да премахнете всички остатъци.

  6. Дезинфекция и покриване на раната: Използвайте антисептик, като например разтвор на хлорхексидин, за да дезинфекцирате раната. След това покрийте раната с превръзка, за да предпазите от зараза.

  7. Съхранете кърлежа: Ако желаете да запазите кърлежа за бъдещи тестове или изследвания, съхранете го в затворена кутия или плик и го поставете в хладилник.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay