Как да се предпазим от екстремните горещини?

Как да се предпазим от екстремните горещини?
Pexels

Предпазването от екстремните горещини е изключително важно, особено поради нарастващите климатични промени. Ето няколко съвета как да се справим с високите температури и да се предпазим от техните негативни последствия:

Пийте достатъчно течности: Задължително поддържайте организма си добре хидратиран. Пийте вода редовно, дори и когато не сте жадни. Избягвайте алкохола и напитките с висока захарна концентрация, тъй като те може да доведат до дехидратация.

Избягвайте най-горещите часове на деня: Между 10:00 и 16:00 часа слънцето е най-силно. Опитайте се да избягвате дейности на открито по време на този период.

Носете подходящи дрехи: Избягвайте тъмни, плътни дрехи и избирайте леки и светли материи, които позволяват на кожата да диша.

Използвайте слънцезащитен крем: Защитете кожата си от UV лъчите, използвайки слънцезащитен крем с висок фактор. Нанасяйте го редовно, както и след плуване или изпотяване.

Използвайте слънцезащитни облекла и аксесоари: Носете шапка с широка козирка, слънчеви очила с UV защита и дрехи с UV защита, ако е възможно.

Търсете прохладни места: Ако нямате достъп до климатизирано помещение, търсете прохладни места като молове или обществени градски градини с дебели сенки.

Избягвайте физически натоварвания: Намалете интензивността на физическите си дейности по време на горещините. Ако трябва да тренирате, го правете в по-хладните часове на деня.

Внимавайте за признаците на топлинен удар: Те включват главоболие, гадене, бързо дишане, бързо пулсиране на сърцето и объркване. Ако усетите такива симптоми, потърсете прохладно и сенчесто място, пийте течности и потърсете медицинска помощ при нужда.

Грижете се за уязвимите групи: Децата, възрастните хора, болните и бременните жени са особено уязвими по време на горещините. Уверете се, че те също спазват необходимите предпазни мерки.

Използвайте климатизация и вентилация: Ако имате възможност, използвайте климатизация или вентилатори, за да поддържате подходяща температура и въздушен поток във вашия дом или работно място.

Помнете, че е важно да бъдете внимателни и да предприемате мерки за защита по време на горещините, за да предотвратите опасни състояния като топлинен удар и дехидратация.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay