Най-популярните сандвичи в 33 държави по света

20.02.2015 | 14:00 по статията работи: Jenite.bg  33
Сандвичите са едновременно на челни места в списъците с най-вредни и най-вкусни храни. В повечето държави по света има един особено популярен бургер, тост, дюнер... Вижте кои са любимите сандвичи на хората в 33 държави. Започваме с Уругвай...

Рецепта за шакшука от семейство пътешественици

30.05.2013 | 09:10 по статията работи: Марина Янева  2
Спомняте ли си Яна, татко и мама от "Голямата маняна"? Ако все още не сте се запознали с тяхната невероятна приключенска история, направете го тук. Днес ще ви разкажем още съвсем мъничко за пътешествието на Васко, Ели и тяхната очарователна...

Седмица на супата: Борш от Москва

09.12.2012 | 10:45 по статията работи: Марина Янева
Кой не е чувал за борш? Чорба, останала в историята като едно от най-популярните ястия от кухнята на славянските народи. Нашите колеги от Kulinar.bg ни помогнаха да намерим оригинална рецепта, право от Москва. Там на вкусната супа викат "борщ" и...

Перфектното тесто за пица

13.11.2012 | 14:37 по статията работи: Елена Кирилова
Свикнали сме да свързваме пицата с вкуснотиите, които слагаме върху нея – като започнем от шунката и завършим със сочните доматки. Често обаче забравяме, че основата на пицата е не по-малко важна за успеха на крайния кулинарен продукт. По...

Цветя и суши

15.09.2012 | 09:08 по статията работи: Марина Янева  8
Лудналите по суши канадци вече си имат страхотно дизайнерско местенце за консумация на любимите рулца. Kinoya Japanese Bistro е японски ресторант, наскоро отворил врати в столицата Монреал. Съвременния дизайн е съчетан с традиционни източни...

Каква кухня предпочитат жените?

15.08.2012 | 13:26 по статията работи: Марина Янева
Въпреки че съвременната жена все по-рядко влиза в ролята на майстор кулинар, това не ѝ пречи искрено да се наслаждава на храната. Миналата седмица ви попитахме: "Каква кухня предпочитате?”. И сега ще споделим с вас основните насоки, в които...

Изчерпателно за миризливите сирена

26.06.2012 | 11:39 по статията работи: Веселина Маринова
"Във Франция има повече сирена, отколкото дни в годината – с всякаква консистенция, от ронливо до почти течно; с всякакъв вкус, от остро като бръснач до кадифената мекота на сметаната; сирена от крави, кози, овце; сирена, подправени с ароматни...

Нискокалорична мексиканска салата

17.06.2012 | 12:23 по статията работи: Марина Янева
Жегите не предразполагат към консумация на тежки храни, но все пак трябва да се храним с нещо, нали? Ето защо от Jenite.bg наблягаме на салатите, но традиционните предложения на нашата кухня, честно казано, ни поомръзнаха. Намерихме си обаче една...

Щастието ухае на риган

11.06.2012 | 14:24 по статията работи: Марина Янева
Всяко растение, което се използва за подправка, освен роля в кулинарията, притежава и многобройни лечебни свойства. Риганът не прави изключение с благотворното си действие върху стомашно-чревния тракт и бронхите. Но доскоро у нас беше...

Нудели и скариди

10.06.2012 | 09:07 по статията работи: Марина Янева
Ако обичате да хапвате суши, то със сигурност ще привлечем вниманието ви с тази салата от японската кухня. Тя е лесна за приготвяне и очарова със своя екзотичен вкус. Адаптирали сме някои от съставките спрямо българския пазар в името на лесната...

Пàрено тесто за еклери и понички

29.05.2012 | 14:28 по статията работи: Марина Янева
Французите си приписват авторството на лекото пàрено тесто или, както те го наричат, pâte à choux, от което се получават пухкавите и въздушни еклери, профитероли и гужери. То е смес от вода, сол, мазнина, брашно и яйца, а ролята...

Пастички от леща и кафяв ориз

23.05.2012 | 12:17 по статията работи: Марина Янева
Малко индийска, малко италианска, идеята на тази стриктно вегетарианска рецепта е хитрото използване на продуктите и безгрижното й изпълнение. Резултатът е просто, но много вкусно ястие.Необходими продукти за 4 порции:    1 ч.ч. кафяв...

Цветовете на лещата

21.05.2012 | 09:45 по статията работи: Марина Янева
Лещата има хилядолетна, споделена с човека, история и през това време с негови усилия тя значително се е променила в сравнение с дивите видове, които още обитават земите на Близкия изток.Многобройните сортове се различават най-вече по размерите и...

Рьощи за швейцарска трапеза

09.05.2012 | 14:39 по статията работи: Марина Янева
Ако сте чули нещо за швейцарска кухня, вероятно е ставало дума за шоколад или сирена. А ако не е било за нито едно от двете, тогава са били споменати хрупкавите картофени палачинки рьощи. Като отворихме дума, ще ви разкажем как точно се приготвят....

Салата с помело, скариди и пиле

19.04.2012 | 11:01 по статията работи: Марина Янева
Сладко, солено, кисело, горчиво и умами – петте основни вкуса са балансирано съчетани в тази екзотична тай салата, наречена yam som-o.Необходими продукти за 4 порции:400 г пилешки гърди1 с. л. кокосови стърготини1 с. л. рибен сос1 с. л....

Люто-кисела супа

18.04.2012 | 10:48 по статията работи: Марина Янева
Бистрите люто-кисели супи в Тайланд се наричат "том ям" и обикновено се приготвят със скариди или пилешко месо. Нашето предложение е подходящо за вегани, ако традиционният рибен сос се замени със соев.Необходими продукти за 4 порции:5-6 сушени гъби...

Сонгкран в Тайланд

17.04.2012 | 10:26 по статията работи: Людмил Хайдутов
Jenite.bg и списание "Меню" с удоволствие ви канят да участвате в новата им съвместестна игра "Вкус (на) загадка".От 9 април 2012 в продължение на един месец всяка седмица в края на интересните и полезни кулинарни статии от авторите на...

Мисер алича от Етиопия

30.03.2012 | 10:43 по статията работи: Марина Янева
Етиопската кухня изобилства от разнообразни постни ястия най-вече заради многобройните дни, в които местният вариант на християнството изисква въздържание от животинска храна.  Необходими продукти за 6-8 порции:500 г леща2 големи глави червен...

Зеленчуци с гъби в уок

02.03.2012 | 10:05 по статията работи: Марина Янева
Сигурно сте гледали сладкото филмче "Кунг-фу Панда", в което бащата на пандата всъщност бе гъсок, който прави супа от фиде. Всъщност това е традиционно източно ястие - азиатските нудъли са братовчеди на италианската паста. Ястието, което ви...

Алхимична авантюра от Италия

15.02.2012 | 11:47 по статията работи: Веселина Маринова
При ризотото, също както при другата икона на знаменитата италианска кухня - пастата - всичко тръгва от един-единствен основен продукт. В случая – от ориза. Дали е просто специфичен метод за приготвяне на ориз или тип ястия с интересна история...

Кулинарна Австрия

30.01.2012 | 09:50 по статията работи: Петя Петкова
Благодарение на имперското си минало, Австрия е европейската държава, която с гордост може да се похвали, че притежава една от най-пъстрите кулинарни традиции на Стария континент. В нея се преплитат както предпочитанията на народите, чиито територии...

Тикил гомен се задушава

11.01.2012 | 11:07 по статията работи: Марина Янева
Деликатно подправените задушени зеленчуци са традиционна етиопска рецепта, която често се сервира по време на дългите и чести пости. Предлагаме ви да експериментирате с вкуса на ястията върху трапезата, а едва ли има по-лесни за домашно...

Вкусната гостенка Инджера

10.01.2012 | 10:19 по статията работи: Марина Янева
Инджера всъщност представлява плосък, подобен на палачинка, хляб и се приготвя от ендемичната за Етиопия и Еритрея житна култура, наречена "теф". Поради трудното намиране на нужното брашно в България, ви предлагаме алтернативна...

Етиопия от мед и хляб

09.01.2012 | 09:08 по статията работи: Людмил Хайдутов
Смятате ли храненето без прибори за невъзпитано или пък неудобно? В един от най-емблематичните райони на Африка и двата отговора са "не”. Но това е едва ли не най-малко изумителното нещо, свързано с храната там.До средата на миналия век...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay