Сандвичите са едновременно на челни места в списъците с най-вредни и най-вкусни храни. В повечето държави по света има един особено популярен бургер, тост, дюнер... Вижте кои са любимите сандвичи на хората в 33 държави. Започваме с Уругвай...
Спомняте ли си Яна, татко и мама от "Голямата маняна"? Ако все още не сте се запознали с тяхната невероятна приключенска история, направете го тук. Днес ще ви разкажем още съвсем мъничко за пътешествието на Васко, Ели и тяхната очарователна...
Кой не е чувал за борш? Чорба, останала в историята като едно от най-популярните ястия от кухнята на славянските народи. Нашите колеги от Kulinar.bg ни помогнаха да намерим оригинална рецепта, право от Москва. Там на вкусната супа викат "борщ" и...
Свикнали сме да свързваме пицата с вкуснотиите, които слагаме върху нея – като започнем от шунката и завършим със сочните доматки. Често обаче забравяме, че основата на пицата е не по-малко важна за успеха на крайния кулинарен продукт. По...
Лудналите по суши канадци вече си имат страхотно дизайнерско местенце за консумация на любимите рулца. Kinoya Japanese Bistro е японски ресторант, наскоро отворил врати в столицата Монреал. Съвременния дизайн е съчетан с традиционни източни...
Въпреки че съвременната жена все по-рядко влиза в ролята на майстор кулинар, това не ѝ пречи искрено да се наслаждава на храната. Миналата седмица ви попитахме: "Каква кухня предпочитате?”. И сега ще споделим с вас основните насоки, в които...
"Във Франция има повече сирена, отколкото дни в годината – с всякаква консистенция, от ронливо до почти течно; с всякакъв вкус, от остро като бръснач до кадифената мекота на сметаната; сирена от крави, кози, овце; сирена, подправени с ароматни...
Жегите не предразполагат към консумация на тежки храни, но все пак трябва да се храним с нещо, нали? Ето защо от Jenite.bg наблягаме на салатите, но традиционните предложения на нашата кухня, честно казано, ни поомръзнаха. Намерихме си обаче една...
Всяко растение, което се използва за подправка, освен роля в кулинарията, притежава и многобройни лечебни свойства. Риганът не прави изключение с благотворното си действие върху стомашно-чревния тракт и бронхите. Но доскоро у нас беше...
Ако обичате да хапвате суши, то със сигурност ще привлечем вниманието ви с тази салата от японската кухня. Тя е лесна за приготвяне и очарова със своя екзотичен вкус. Адаптирали сме някои от съставките спрямо българския пазар в името на лесната...
Французите си приписват авторството на лекото пàрено тесто или, както те го наричат, pâte à choux, от което се получават пухкавите и въздушни еклери, профитероли и гужери. То е смес от вода, сол, мазнина, брашно и яйца, а ролята...
Малко индийска, малко италианска, идеята на тази стриктно вегетарианска рецепта е хитрото използване на продуктите и безгрижното й изпълнение. Резултатът е просто, но много вкусно ястие.Необходими продукти за 4 порции: 1 ч.ч. кафяв...
Лещата има хилядолетна, споделена с човека, история и през това време с негови усилия тя значително се е променила в сравнение с дивите видове, които още обитават земите на Близкия изток.Многобройните сортове се различават най-вече по размерите и...
Ако сте чули нещо за швейцарска кухня, вероятно е ставало дума за шоколад или сирена. А ако не е било за нито едно от двете, тогава са били споменати хрупкавите картофени палачинки рьощи. Като отворихме дума, ще ви разкажем как точно се приготвят....
Сладко, солено, кисело, горчиво и умами – петте основни вкуса са балансирано съчетани в тази екзотична тай салата, наречена yam som-o.Необходими продукти за 4 порции:400 г пилешки гърди1 с. л. кокосови стърготини1 с. л. рибен сос1 с. л....
Бистрите люто-кисели супи в Тайланд се наричат "том ям" и обикновено се приготвят със скариди или пилешко месо. Нашето предложение е подходящо за вегани, ако традиционният рибен сос се замени със соев.Необходими продукти за 4 порции:5-6 сушени гъби...
Jenite.bg и списание "Меню" с удоволствие ви канят да участвате в новата им съвместестна игра "Вкус (на) загадка".От 9 април 2012 в продължение на един месец всяка седмица в края на интересните и полезни кулинарни статии от авторите на...
Етиопската кухня изобилства от разнообразни постни ястия най-вече заради многобройните дни, в които местният вариант на християнството изисква въздържание от животинска храна. Необходими продукти за 6-8 порции:500 г леща2 големи глави червен...
Сигурно сте гледали сладкото филмче "Кунг-фу Панда", в което бащата на пандата всъщност бе гъсок, който прави супа от фиде. Всъщност това е традиционно източно ястие - азиатските нудъли са братовчеди на италианската паста. Ястието, което ви...
При ризотото, също както при другата икона на знаменитата италианска кухня - пастата - всичко тръгва от един-единствен основен продукт. В случая – от ориза. Дали е просто специфичен метод за приготвяне на ориз или тип ястия с интересна история...
Благодарение на имперското си минало, Австрия е европейската държава, която с гордост може да се похвали, че притежава една от най-пъстрите кулинарни традиции на Стария континент. В нея се преплитат както предпочитанията на народите, чиито територии...
Деликатно подправените задушени зеленчуци са традиционна етиопска рецепта, която често се сервира по време на дългите и чести пости. Предлагаме ви да експериментирате с вкуса на ястията върху трапезата, а едва ли има по-лесни за домашно...
Инджера всъщност представлява плосък, подобен на палачинка, хляб и се приготвя от ендемичната за Етиопия и Еритрея житна култура, наречена "теф". Поради трудното намиране на нужното брашно в България, ви предлагаме алтернативна...
Смятате ли храненето без прибори за невъзпитано или пък неудобно? В един от най-емблематичните райони на Африка и двата отговора са "не”. Но това е едва ли не най-малко изумителното нещо, свързано с храната там.До средата на миналия век...