Балетни стъпки по ръба на острието

Когато рискът се слее с красотата, това е изкуство

Балетни стъпки по ръба на острието
1 ОТ 2 вижте всички снимки Javier Pérez

Празната опера е по-зловеща отвсякога. Тъмнината обгръща цялата зала, освен сцената. Седалките са празни, с изключение на една. Върху нея стои мъж, който се опитва да включи старовремска музикална кутия. Зловеща мелодия, като от филм на ужасите, изпълва цялото помещение.

Представлението започва. Една балерина, готова да представи ефирния си танц, обува своите пачки. Но те не са като всички други, има нещо нередно в тях. На върха на пръстите им са закачени ножове. Толкова остри, че с всяка стъпка болезнено се забиват във внушителния черен роял, върху който тя танцува.

Първоначално стъпките ѝ са плахи. Тя пристъпва едва-едва върху музикалния инструмент. Жестока болка обладава тялото ѝ, но вече е невъзможно да прекъсне танца. Движенията ѝ стават все по-уверени, докато пристъпва към ръба на рояла. 

Музиката отдавна е спряла. Чуват се единствено страховитите звуци, които издават ножовете, забивайки се в пианото. Балерината започва да крещи, но тялото ѝ не може да спре. Движи се все по-бързо и по-бързо. Докато падне завесата. И страховитата мелодия не зазвучи отново.

Балетни стъпки по ръба на остриетоJavier Pérez
Автор на видео инсталацията е Хавиер Перез. Французинът, който се появява на световната артистична сцена през 1996 година, е познат със своето метафорично изкуство, чрез което демонстрира внушенията си.

En Pointe е името на проекта, който ви описваме и който можете да изгледате в края на статията. С помощта на силно метафоричен език и богата символика, творецът разкрива тънката граница между красотата и жестокостта, нежността и насилието, живота и смъртта.

Ако тази статия е представлявала интерес за вас, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.1
Wild Rose 02.09.2013|15:58
Уникално добро видео. Малко е страховито, но пък супер много ми харесва.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти