Нов тренд в социалните мрежи- AI селфита

Ако сте били в социалните мрежи през последните няколко седмици, вероятно сте забелязали хора, които споделят свои снимки, които изглеждат като произведения на изкуството. Това е дело на Lensa, базирано на AI приложение за редактиране на снимки, което най-изтегляното (безплатно) приложение през последните седмици Apple App Store. 

И така, какво точно прави Lensa? След като изтеглите приложението, можете да използвате инструменти като премахване на обекти от снимки, както и ретуширане на лица и магическа корекция, за да "усъвършенствате несъвършенствата на лицето". Това обаче няма да ви осигури артистичен портрет, като тези, които превзеха интернет пространството. 

Това е отделна функция, наречена Magic Avatar, чиято премиера беше в края на ноември (Lensa съществува от 2018 г.). Използването му изисква да качите 10 до 20 свои снимки и да платите $3,99. Това ще генерира 50 изображения, които ви представят в различни стилове- от научнофантастични костюми до поп арт портрети и други. 

Както при другите генератори на изкуство с изкуствен интелект, Lensa и нейната компания майка Prisma не са без противоречия. Хората се питат как Prisma използва качените изображения. Компанията твърди, че снимките помагат за обучението на AI и не запазва снимките, след като лицето е преобразувано в изображения.

Художниците също са против функцията Magic Avatar. Stable Diffusion е AI генераторът на изображения, на който работи Lensa, и е обучен на 2,3 милиарда изображения. Това е огромно количество данни и включва защитени с авторски права произведения от Pinterest, Smugmug, Flickr, DeviantArt и Art Station, както и сайтове за стокови изображения. Художниците не могат да избират или да се откажат от включването на техните произведения на изкуството в тази колекция от изображения, което означава, че техният отличителен стил може да бъде имитиран и пресъздаден от AI само за секунди. 

Актрисата Джени Йокобори коментира как инструментите за генериране на AI като Lensa влияят на артистите. "Гледайки резултатите [на Magic Avatar] ме накара да се почувствам наистина тъжна", пише тя в Twiiter, "защото виждах, че изображенията са родени от хилядите часове практика на истинските художници."

А Вие създадохте ли своя Magic Avatar вече? 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
 
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay