Инвеститори: Новото строителство е предпочитана инвестиция

Инвеститори: Новото строителство е предпочитана инвестиция
Pexels

В момента в строителния бранш се забелязва спад на цените, но само на  вторичния пазар. Новото строителство не бележи спад, даже напротив. Това е мнението на Диляна Христова - генерален мениджър на инвестиционната компания NоvaCity Group. В момента се наблюдава намален обем на продажби, но не се очаква намаляване на цените на новото строителство.

Спад само при купувачите на второ жилище

Фактор, който стабилизира пазара, е липсата на рязко покачване на лихвите за ипотечните кредити. Подобна е ситуацията и на чешкия пазар. По информация на един от нашите партньори NeoCity Group, Чехия.  Инвестициите в първо жилище продължават да са активни на пазара, но са по-колебливи, в сравнение с предишни години.

През изминалата година, инвеститорите в страната отчетоха "сблъсък” на два свята: от една страна изпълнителите се опитваха да отразят несигурността на цените и наличието на строителните материали и високата инфлация в офертните им цени, а от друга страна, поради забавянето на динамиката на пазара, купувачите очакваха отстъпки в продажните цени.

Тенденциите след пандемията от COVID-19 се запазват

Диляна Христова отчита и друга тенденция - запазване на предпочитанията на клиентите, възникнали по време на пандемията от Covid-19, с които се съобразяват и строителите. Част от тях са стремеж за допълнително помещение в жилището, което да се обособи като офис или кът за деца. Както и интерес към жилища със собствен двор или градина, които да задоволяват нуждата от близост до природата, каквато тенденция се наблюдава и в Чехия. Именно затова инвеститорите и проектантите вече се съобразяват с тези изисквания и го превръщат в тенденция.

Въпреки плавното завръщане към офисите или налагането на хибриден модел, вече има голям процент хора, които със сигурност остават  хоум офис, защото са усетили удобството на домашния уют и се стремят към него.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay