Бабите и дядовците, които се грижат за внуците си, живеят по-дълго

Според учените

Бабите и дядовците, които се грижат за внуците си, живеят по-дълго
pixabay

Повечето от нас имат нежни спомени за времето, прекарано с бабите и дядовците. Те винаги са били близо до нас, да споделят своята мъдрост и да раздават прегръдки и целувки. Това време, прекарано с бабите и дядовците е ценно както за внуците, така и за бабите и дядовците. Оказва се, че дори е полезно и бабите и дядовците, които отглеждат внуците си, живеят по-дълго. 

Колко често родителите ви питат дали някога ще имат внуци?

Ако отговорът ви е все още никога, време е да преразгледате това решение. Според едно проучване бабите и дядовците, които се грижат за внуците, имат 37% по-нисък риск от смъртност, отколкото възрастниците им, които не се грижат за деца. 

По време на проучването учените проследиха резултатите от изследванията на над 500 души на възраст 70+ години, които взеха участие в проучването за стареенето в Берлин. Участниците бяха интервюирани и тествани на всеки 2 години от 1990 до 2009 година.

Резултатите показват, че около 50% от онези, които се грижат за внуци, все още са живи 10 години след първото интервю и тестване. За разлика от тях, 50% от тези, които не са се грижили за внуци, са починали в рамките на 5 години от първоначалната среща.

"Това изследване показва положителната връзка между грижата  за внуци и по-дългия живот на възрастните хора, но можем само да си спекулираме защо", казва д-р Дейвид Коул, един от учените. Възможната причина може да бъде дълбоко вкоренена в нашето минало. В миналото "помощта за грижите за децата беше от решаващо значение за оцеляването на човешкия вид".

Всъщност внуците също се възползват от времето, прекарано със своите баби и дядовци. Изследванията на Оксфордския университет показват, че бабите и дядовците играят важна роля в благосъстоянието на внуците си. Освен това децата с високо ниво на участие на баба и дядо имат по-малко емоционални и поведенчески проблеми.

Изглежда, че времето, прекарано заедно, е полезно както за бабите, така и за внуците. Но е важно да се спомене, че бабите и дядовците трябва наистина да искат да участват в процеса на отглеждане на децата. В противен случай ефектът няма да е същия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти