Бабите и дядовците, които се грижат за внуците си, живеят по-дълго

Според учените

Бабите и дядовците, които се грижат за внуците си, живеят по-дълго

Повечето от нас имат нежни спомени за времето, прекарано с бабите и дядовците. Те винаги са били близо до нас, да споделят своята мъдрост и да раздават прегръдки и целувки. Това време, прекарано с бабите и дядовците е ценно както за внуците, така и за бабите и дядовците. Оказва се, че дори е полезно и бабите и дядовците, които отглеждат внуците си, живеят по-дълго. 

Колко често родителите ви питат дали някога ще имат внуци?

Ако отговорът ви е все още никога, време е да преразгледате това решение. Според едно проучване бабите и дядовците, които се грижат за внуците, имат 37% по-нисък риск от смъртност, отколкото възрастниците им, които не се грижат за деца. 

По време на проучването учените проследиха резултатите от изследванията на над 500 души на възраст 70+ години, които взеха участие в проучването за стареенето в Берлин. Участниците бяха интервюирани и тествани на всеки 2 години от 1990 до 2009 година.

Резултатите показват, че около 50% от онези, които се грижат за внуци, все още са живи 10 години след първото интервю и тестване. За разлика от тях, 50% от тези, които не са се грижили за внуци, са починали в рамките на 5 години от първоначалната среща.

"Това изследване показва положителната връзка между грижата  за внуци и по-дългия живот на възрастните хора, но можем само да си спекулираме защо", казва д-р Дейвид Коул, един от учените. Възможната причина може да бъде дълбоко вкоренена в нашето минало. В миналото "помощта за грижите за децата беше от решаващо значение за оцеляването на човешкия вид".

Всъщност внуците също се възползват от времето, прекарано със своите баби и дядовци. Изследванията на Оксфордския университет показват, че бабите и дядовците играят важна роля в благосъстоянието на внуците си. Освен това децата с високо ниво на участие на баба и дядо имат по-малко емоционални и поведенчески проблеми.

Изглежда, че времето, прекарано заедно, е полезно както за бабите, така и за внуците. Но е важно да се спомене, че бабите и дядовците трябва наистина да искат да участват в процеса на отглеждане на децата. В противен случай ефектът няма да е същия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay