Красивите изобретателки на XX век

Още преди десетилетия те са доказали, че "умна" и "красива" не са взаимоизключващи се понятия

Красивите изобретателки на XX век

Искрено се учудваме всеки път, щом установим, че до ден-днешен съществуват хора, според които красивите жени обикновено са глупави. Или още по-зле: че жените като цяло са по-глупави от мъжете.

Разбира се, че подобни твърдения нямат нищо общо с истината. И дори не е нужно тепърва да го доказваме. Показаните тук прелестни дами са миниатюрна част от жените, които вече са заявили способностите и силния дух на "нежния пол". 

На снимката горе виждате Хеди Ламар (1914-2000). Тя е била австроамериканска актриса, известна с неземната си красота. Освен това обаче, се прочула и като изобретателка.

Използвайки математическата си дарба и помощта на композитора Джордж Антейл, чаровницата измислила секретна система за разпространяване на кодирани съобщения. Тя предава радио честоти и е необходима за безжичната комуникация и до днес.

Животът на Ламар е бил доста интересен. Първо се омъжила за милионер, който бил поддръжник на Хитлер му доставял оръжия по време на Втората световна война. Хеди го придружавала на бизнес срещи и в този период научила много за инструментите на войната.

Красавицата обаче намразила и нацистите, и съпруга си, заради което избялагала в Лондон, а оттам - в Америка. Устройството, което измислила заедно с Антейл, било предназначено за употреба именно срещу хитлеристите. 

Красивите изобретателки на XX век
Маргарет Найт (1838-1914) e представителка по-скоро на XIX век. Но тя е била толкова забележителна чаровна дама, че решихме да включим и нея.

Преди Маргарет да вземе нещата в своите сръчни ръце, хартиените торбички са били плоски, като пликове за писма. Ясно е, че такова нещо не е удобно за носене на сандвич, например. Американката решила проблема, измисляйки машина за рязане, сгъване и залепяне на квадратно дъно към торбичките.

През 1871 получила патент за хитрото си устройство, но преди това трябвало да води съдебно дело срещу мъж, който опитал да открадне идеята ѝ. Доводите му били следните: "жена никога не може да измисли такава иновативна машина". Маргарет обаче представила чертежите си.

Нейната кариера на изобретател започнала още, когато била 12-годишна. Момичето направило устройство, което спирало индустриалните машини мигновено, ако нещо нередно попаднело в тях. Маргарет Найт е удостоена с над 25 патента през забележителния си живот.  

Красивите изобретателки на XX век
Първата миялна машина е изобретена от американката Джоузефин Кокрейн (1839-1913). Причината обаче не е, че женицата се е измъчила от търкането на мръсни съдове. Тя била от заможно семейство, често организирала пищни събития в дома си и имала достатъчно прислужници, които да мият чиниите след това. Джоузефин обаче много се дразнела на факта, че по време на този процес порцеланът ѝ често се оказвал повреден или счупен. 

Това подтикнало светската дама да измисли машината. По онова време повечето домакинства не разполагали с необходимата система за топла вода, с която би могъл да работи сложният уред, но Кокрейн все пак успяла да продаде идеята си на хотелите и ресторантите.

Красивите изобретателки на XX век
Опити за изобретяването на удобен сутиен са правени и преди Мери Фелпс Джейкъб (по-късно известна като Карес Кросби) да се намеси в картинката. Когато била едва на 19 обаче, тя първа се сетила, че гърдите могат да се разделят посредством отделни парчета плат, вместо да се пристягат в корсет. За да облече новия си вечерен тоалет, тя съединила две копринени кърпички с няколко ленти. Така през 1914 година получила първият патент за сутиен. 

Ако тази статия ви е харесала, можете да харесата и страницата на Jenite.bg във фейсбук!

43 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.8
Meglena Barutchieva 03.10.2013|13:18
На тая последната пък какво й е красивото, някой ако може да ми каже,.
7
Diana Nenova 30.09.2013|18:48
Това със сутиена особено ме израдва. Много добра идея, добре че са ни отървали от тези корсети.
6
Nina Rosi 30.09.2013|16:17
Ха! Ето как дребните неща и неудобства, с които се сблъскваме в живота ни карат да се превръщаме самите ние в творци.
5
gospoja jeleva 30.09.2013|14:04
Определено има много умни и красиви жени, а това е най-печелившата комбинация.
4
София Павлова 30.09.2013|12:44
Много ми е приятно да чета такива текстове.
3
Margо Filipova 30.09.2013|12:25
Това са наистина красиви и умни жени. Никога не съм се съмнявала, че двете неща могат да вървят ръка за ръка.
2
Анита Кралева 30.09.2013|11:50
Това са наистина впечатляващи жени!
1
Angela Ivanova 30.09.2013|10:40
Така е, има и красиви жени, които са и умни, това е безспорен факт, а откритието на сутиена наистина е било важно откритие, макар че понякога съжалявам, че го има:)
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти