Защо листата на вашето растение пожълтяват и как да го оправите

Защо листата на вашето растение пожълтяват и как да го оправите
Pexels

Определено не е добър знак, ако листата на вашето растение пожълтяват. Важно е да разберете защо - и как да го поправите, веднага.

Но причините за промяната на цвета и методите за коригирането изискват работа. Конкретната причина за пожълтяването на листата може да се различава според вида на растението, тъй като всяко растение има свои собствени уникални изисквания и чувствителност. 

Ето кои са най-честите причини, поради които листата на растенията пожълтяват и как можете да се уверите, че това никога повече няма да се случи:

Какво кара листата на растенията да пожълтяват?

Причините за пожълтяването на листата може да отнеме малко опити и грешки, за да се открият, тъй като много от причините могат да бъдат или твърде много, или недостатъчно от нещо.

Проблеми с поливането

Сипването на твърде много (или твърде малко) вода на вашето растение може да причини пожълтяване на листата. Прекомерното поливане може да задуши корените на растението. Това причинява гниене на корените, което пречи на растението да абсорбира правилно хранителните вещества и води до пожълтяване на листата. Недостатъчното поливане може да причини дехидратация и недостиг на хранителни вещества, което води до пожълтяване на листата.

Проблеми със светлината

Това е друг случай- твърде много или недостатъчно светлина води до пожълтяване на листата.

Вредители или болести

Редица различни инфекции или вредители могат да бъдат причината листата на растенията да пожълтяват. Вредители като паякообразни акари или листни въшки могат да смучат сока на растението, причинявайки пожълтяване на листата. Гъбичните или бактериалните инфекции също могат да доведат до жълти петна или цялостно пожълтяване на листата.

Хранителни дефицити

Ако на растението ви липсва достатъчно азот, желязо или магнезий, това може да доведе до пожълтяване на листата.

Как можете да поправите жълтите листа на растенията?

Отново, това е област, в която малко опити и грешки (и малко познания за растенията) могат да бъдат полезни.

Ето най-добрите начини да коригирате пожълтяването на листата на растенията:

Опознайте своето растение

Всяко растение има свои специфични условия, от които се нуждае - и ако не ги спазвате, те са предразположени към развитие на проблеми. Например змийското растение може да се справи със слаба светлина и по-малко вода, докато дяволският бръшлян се нуждае от поддържане на влажна почва. 

Прочетете повече за растението си, така че да имате по-добра представа дали вашето растение трябва да се премести в (или от) слънчев прозорец или се нуждае от малко по-малко или повече вода.

Променете режима на грижа

Ако листата на вашето растение пожълтяват, то не е щастливо, така че разберете какво му има. Що се отнася до поливането, може би е най-добре да се опитате да се придържате към златната среда. Оставете почвата да изсъхне леко между поливанията, но избягвайте да я оставяте прекалено суха или пък твърде влажна. 

Подрязвайте вашето растение

Малко рязане може да помогне за поддържането на останалата част от растението здрава. Премахнете незабавно пожълтелите или повредени листа, за да пренасочите енергията на растението към по-здравословен растеж. 

Дайте му време

Ще са необходими поне няколко дни, докато растението ви се възстанови от това, което го стресира. Отнема време, за да се покажат признаци на подобрение. Бъдете търпеливи и последователни с рутинните си грижи, преди да направите драстични промени. 

Как да разберете дали пожълтелите листа на вашето растение означават сигурна гибел?

Обикновено, ако хванете растение, когато първите листа пожълтяват, обикновено имате време да го спасите. Но в някои случаи може да е твърде късно, за да бъде спасено.

Ето някои от признаците, че може да сте закъснели да спасите растението:

Силно пожълтяване или покафеняване на повечето или всички листа.

Меки или кашави стъбла или корени, показващи напреднало гниене.

Силна, неприятна миризма, идваща от растението (това често е признак на напреднало кореново гниене).

Липса на нов растеж или признаци на възстановяване след прилагане на мерки за грижа за продължителен период от време.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay