6 растения с ползи за здравето, които могат да се отглеждат на закрито

6 растения с ползи за здравето, които могат да се отглеждат на закрито

Има около 450 000 растителни вида, докато 35 000 до 70 000 от тях се използват специално за медицина в световен мащаб. Поради това може да е трудно да изберете това, което искате да отглеждате на закрито - особено с всички предимства, които някои растения могат да имат.

Ето 7 популярни растения, известни със своите ползи за здравето, които може да искате да започнете да отглеждате сами:

1. Гинко билоба

Един от най-старите живи дървесни видове, гинко билоба също е една от най-използваните билки в китайската медицина. Смята се, че ползите за здравето на Гинко билобата идват от високото й съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителни свойства. Проучванията показват, че може да бъде полезна при лека деменция, умора и може също да повлияе на заздравяването на костите.

2. Лайка

Въпреки че най-често се среща в чайовете, лайката се използва от хиляди години и има няколко проучвания, показващи ползи за определени проблеми, като качество на съня, нива на кръвната захар и дори рак на щитовидната жлеза.

3. Ехинацея

Ехинацеята е богата на подсилващи антиоксиданти и е известна с благоприятните си ефекти върху имунната ни система, поради което може да бъде полезна в борбата с вирусите и инфекциите и да ни помогне да се възстановим по-бързо. Освен това може да облекчи тревожността.

4. Джинджифил

Вероятно сте използвали джинджифил в кухнята и преди, тъй като той добавя много аромат към различни ястия- но също така има много ползи за нашето здраве. Той може да помогне при загуба на тегло и гадене, причинени от бременност, и също така изглежда ефективно лекарство, когато се приема перорално за облекчаване на менструалната болка.

5. Розмарин

Подобно на джинджифила, розмаринът се използва в кулинарния свят от дълго време, а също така има много ползи за нашето здраве. Тази билка е чудесен източник на антиоксиданти, които могат да засилят имунната ни система, а също така е доказано, че облекчава депресията и тревожността и подобрява паметта.

6. Алое

Алое вера е супер популярно растение, което се използва от хиляди години. Няколко проучвания показват, че може да бъде от полза, когато се прилага локално за лечение на изгаряния (включително слънчеви изгаряния), успокоява зачервяването на кожата и успокоява дразненето, свързано с акне.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay