Играта и значението за детската психика

Детето учи уроците на живота, докато играе

Играта и значението за детската психика

Една от първите асоциации, които изникват в ума, когато чуем думата "дете", е "игра". Двете заедно вървят толкова естествено и нормално.

Освен че доставя радост, удоволствие и щастие на малчугана, играта е начин, по който то се самоутвърждава и заявява своето малко присъствие в нашия голям свят.

Играта дава възможност на мъника да влезе в различни роли, да опита и усети различни неща, да опознае емоциите си, да даде полет на въображението и фантазията си. А измислянето и спазването на правила упражнява способности, необходими в един по-късен етап за живота на големите. 

Сензомоторни игри
През първите 6 месеца детето е отдадено на изследване на някои въздействия от сетивен характер, а през деветия започва да избира за игра предмети, които издават звук или се движат. През 12-ия месец започва да следи връзката между причина и следствие и това го насочва към играчки, които му предлагат подобна възможност. През втората година започва да разбира значението на много от нещата. Осъществява се преход към символичните игри.

Символични игри
Възникват, когато детето започне да превръща физическата среда в символ. Много от тези игри възпроизвеждат света на приказните истории. В тях героите се характеризират със сила и качества, които се най-добрите в човешкия характер. Детето има малка сила в света, защото той се управлява от възрастните. В играта, като влиза в ролята на приказния герой обаче, може да наложи своята воля. Символичните игри също така му дават възможност да опознае по-добре междуличностните отношения.

Игра фантазия
Тук детето се научава как да се справя със страховете си. Може да избере като обект за пресъздаване това, от което най-много се страхува. Във фантазията си това може да се справи със страха, като си въобрази, че го е победило.

Конструктивни игри
Тези занимания дават възможност за разгръщане на детското творчество и са характерни за 5-7-годишните деца. Една добра основа за целия период на активно учене, който следва.

Играта е начинът на детето да изрази своя вътрешен свят и емоции. Помага му да да се справи с нещата, които му се случват във външния. Изразява всичко, което думите не могат. Затова като родители е добре да се вслушваме в нещата, които играта има да ни каже.

Играта и значението за детската психика

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.10
marina popova 06.07.2012|18:04
Важното е да бъде обичано и да има кой да се занимава с него и детето ще е щастливо и развито.
9
ivanka stoqnova 06.07.2012|10:09
Детските игрите имат важно значение за здравето,възпитанието, интелектуалното развитие на детето и въвеждането му в реалния живот. За детето играта е неговия първи урок по любов,смелост,уважение,приятелство,разбирателство.
8
manuela penkova 06.07.2012|09:17
както ги научиш,колкото по-късно седнат на компютъра,толкова повече време ще имат за другите игри,с които ние сме израснали,а те изграждат
7
hristina dobreva 06.07.2012|08:43
наистина игрите са много важни за развитието на детето,не бива да ги пренебрегваме и трябва да му отделяме нужното внимание!има много майки,които не се занимават изобщо с децата си и ги оставят сами да си играят през цялото време,но за мен това не е правилно
6
feqta nazubkite 05.07.2012|15:21
Не играят въобще....все гледат да седнат на компютъра....
5
Zlatina Todorova 05.07.2012|15:06
така е , сега вече няма такива игри , които да учат децата на нещо хубаво
4
Веси Иванкова 05.07.2012|14:58
За всяка възраст си има подходящи игри, още повече че сега в нашето време вече е изследвано всичко и е много по-лесно да се намерят необхимите игри за развитието на едно дете. Другото, което не е хубаво, че вече светът е доста по-страшен от преди и хората не са толкова отворени един към друг.
3
ludmila kotlarova 05.07.2012|14:42
Много са важни- определено...един от най- важните факти при децата.
2
apetitna parjola 05.07.2012|14:41
определено игрите спомагат за развитието на детето , за съжаление сега децата не играят много
1
Romina Aleksandrova 05.07.2012|14:17
Едва ли има по-забавен начин да се "учиш" и развиваш от играта, за това е изключително важно да отделяме достатъчно внимание и време на игрите с децата.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти