Майките над 30 раждат по-интелигентни деца

Според проучванията

Майките над 30 раждат по-интелигентни деца
Instagram

Много специалисти, изследвания и статии казват, че най-подходящото време за една жена да стане майка е между 20 и 30 годишна възраст. Нещата могат да се усложнят, ако забременеете и станете майка след 30-годишна възраст. Въпреки това, все повече хора отлагат създаването на деца за момент, в който са по-зрели и по-готови. Имаме добри новини за тези хора, защото проучване установи, че жените раждат по-интелигенти деца след 30-годишна възраст.

Майките раждат по-интелигенти деца след 30

Повечето проучвания върху по-възрастните майки обхващат рисковете за майките, но не много от тях разглеждат ползите за децата, ако майките им са по-възрастни. Но проучване в Обединеното кралство направи точно това, като разгледа около 18 000 деца, включени в изследването, за да провери дали има връзка между възрастта, на която майката ражда, и развитието на детето. Това проучване установи, че майките, които имат първо дете на възраст между 30-39 години, е по-вероятно да имат по-интелигентни деца от жените, които раждат на 20-29 години.

Децата, родени от майки на 30 и повече години, постигат по-добри резултати на когнитивни тестове на 5-годишна възраст, в сравнение с 5-годишните деца на по-младите майки. Проучване в Швеция пък установява, че децата, родени от майки на 35-39 години имат по-добри резултати в училище. На второ място са децата, чиито майки са били на 30-34, когато са ги родили, а децата с майки на 20-29 години в момента на раждането са на последно място.

Майките над 30 раждат по-интелигентни деца Instagram

Майките над 30 имат повече ресурси за отглеждане на дете, отколкото по-младите майки

Каква е причината за това? Според един от изследователите от Обединеното кралство, майките на 30 години са по-образовани, имат по-високи доходи и по-често имат стабилна връзка с бащата на детето. Освен това тези жени живеят по-здравословно, имат ясен план за майчинството и в повечето случаи бременността е планирана.

Това не важи за раждането на дете на по-късен етап

Същото проучване установява, че раждането на дете на по-късен етап, например след 40, вече не носи тези ползи, които споменахме.

През 1958-1970 г. е било различно

Използвайки открития от данни, събрани през периода 1958 - 1970 г., изследователите установяват, че 10 и 11-годишните деца, родени от майки, които са ги родили на възраст 35-39 години, се справят по-зле от тези с майки на възраст 25-29 години.

Вероятно това се дължи на факта, че жените са се променили за това време.

Разбира се, всяка жена трябва да стане майка тогава, когато почувства, че е готова да създаде живот и да възпита добър човек.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти