Предимствата на това да си по-възрастна майка

Предимствата на това да си по-възрастна майка
Pexels

Това не беше моят план. Но понякога нещата не вървят според плановете ни – понякога се получават по-добре.

Мисълта, че съм възрастна майка, ме ужасяваше, ако трябва да бъда напълно честна. Започнах да се опитвам да забременея, когато бях на 33 – по-точно на медения ни месец. Нямахме време за губене!

Но всеки изминал рожден ден се страхувах от тиктакането на часовника. Една година по-близо до територията на "възрастната майка". Умът ми щеше да полудее, като си представях как изглежда това.

Имах видения как ме бъркат с бабата на детето ми вместо с майка му. Толкова се притеснявах какво ще си помислят или кажат хората зад гърба ми. Представях си как вземам децата си от училище, където ще има цяла купчина майки със стегнати дупета в екипчетата им за тренировка, а аз ще ходя с отпуснато набръчкано дупе в спортни панталони.

Притеснявах се, че няма да мога да се справя с децата си. Представях си как тичат из парка с мен, седнала на пейка, неспособна да помръдна от страх да не си счупя бедрото или да получа инфаркт от изтощение. Бих била уморената майка.

Не бях сигурна дали ще мога да се свържа с тях или да играем игри. Страхувах се да не ме помислят за скучна майка. И не исках да бъда толкова изостанала, че непрекъснато да използвам тази фраза "по мое време...".

Притеснявах се, че няма да доживея достатъчно, за да ги видя да завършат училище или да се оженят. Че ще пропусна толкова много и няма да съм там за тях.

Толкова много страхове бяха свързани с тази картина, която имах в главата си за това как изглежда да си по-възрастна майка.

Колкото по-дълго отнемаше пътуването ни, толкова повече съжалявах, че не започнах по-рано. Чувствах се виновна за това, че поставих кариерата си, любовта си към пътуването и ЗАБАВЛЕНИЕТО на първо място.

В крайна сметка нашето семейство отне 7 години.

Когато бях на 39 забременях. Кърмех на 40-ия си рожден ден.

Предполагам, че можете да ме смятате за по-възрастна майка.

Но не го усещам. И най-важното е, че не съжалявам.

Всъщност ОБИЧАМ да съм по-възрастна майка. Има толкова много ползи, а и успях да видя отвъд страховете си. И така, ще ги споделя с вас.

Ето 10 предимства, които открих от това да съм по-възрастна майка 

1. Ние сме по-стабилни финансово. Въпреки хилядите, похарчени за лечение на безплодие, съпругът ми и аз успяхме да продължим кариерата си и да станем по-финансово независими. Финансовото ни състояние на 30-те години в сравнение с 40-те е драстично различно.

2. Оценявам повече времето с децата си. Знам колко е ценно, защото колкото повече остаряваш, толкова по-бързо минава времето. Сега ценя всеки момент повече, отколкото бих през 30-те си години.

3. По-независима съм. Работила съм за изкачване по корпоративната стълбица. Достигнах точката в кариерата си, която исках, и успях да израсна и да развия умения за справяне и преговори, които сега използвам в майчинството. Освен това разбрах, че работата НЕ е най-важното нещо.

4. Бих искала да мисля, че съм по-светски ориентирана – пътувал съм и наистина съм изпитала живота – както добрите, така и лошите части. Имам истински житейски умения, на които вече мога да науча децата си. Не съм спряла да уча и да се развивам – никога не го правим – но не съм в незряла фаза да се опитвам да разбера какво е наистина важно.

5. Емоционално съм по-зряла. Ако ми хвърлят безчувствен коментар, не реагирам. Което означава, че уча собствените си деца на емоционална интелигентност, защото те следят всяко мое движение и попиват толкова много.

6. Вече не се тревожа за това как изглеждам пред другите хора. Да, аз съм майката със спортни панталони, която взема детето си от училище. Но не ми пука. Ако коментират зад гърба ми, това е тяхна работа, не моя.

7. Въпреки че майчината вина все още е там, тя не е толкова изтощителна. Знам какво е наистина важно в живота, защото ми беше хвърлена много перспектива. Преживяла съм трудни времена. Знам, че най-важното нещо в това да си майка е да обичам децата си. И ги обичам неистово.

8. Всъщност съм готова да бъда майка. Знам, че звучи странно – чувствах се, че съм готов на 33. Но като погледна назад, щях да свиквам дълго с това. Все още имаше неща, които исках да направя, да видя и да науча. Но сега мога да кажа със 100% увереност, че не съжалявам или не чувствам, че пропускам нещо, като съм майка.

9. Имам по-спокоен подход към родителството. Знам, че ще сбъркам някои неща. И съм се проваляла достатъчно в живота, за да знам, че не е краят на света.

10. Те ме поддържат млада. Усещам го, защото се грижа за себе си по-добре – храня се по-добре, движа се повече, ограничавам токсините, които вкарвам в тялото си, така че имам повече енергия и съм по-здрава. Всъщност също е доказано (да, потърсих малко в гугъл). Проучване, публикувано в Menopause Journal, установи, че жените, които са родили последното си дете след 33-годишна възраст, са два пъти по-склонни да доживеят до 95-годишна възраст в сравнение с жените, които са родили последното си дете преди да достигнат 30-годишна възраст, които имат бебета над 40 също има вероятност да живеят по-дълго от тези, които нямат.

Мога честно да кажа, че ОБИЧАМ да съм по-възрастна майка.

Така че, ако имате същата картина в главата си като мен – може би с вас, седнали в люлеещия се стол, докато малкото ви дете тича около вас, позволете ми да ви спра точно тук.

Има повече ползи, отколкото предполагате.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay