Как да спестите пари (и енергия) от прането?

Как да спестите пари (и енергия) от прането?
unsplash

Освен отоплението и охлаждането, най-много енергия, използвана в дома, е от нагряване на вода, следвана от използването на домакинските уреди. Средно пералните и сушилните представляват около 5 процента от годишното потребление на електроенергия в домакинството. И индивидуалните ви навици за пране могат или да ви накарат да харчите повече пари от необходимото, или да ви помогнат да пестите електричество и вода.

Ето как можете да пестите пари и енергия от прането:

Изчаквайте да се съберат достатъчно дрехи 

Има хора, които просто се побъркват при вида на мръсни дрехи и изпитват желание да пускат пералня непрекъснато. Но по този начин съществува риск от претоварване на вашата машина. Когато е възможно, винаги изчаквайте, докато се съберат дрехи за цяла пералня. Спонтанното пране и сушене хаби електричество и вода, но това не е всичко. С течение на времето можете също така да износите преждевременно вашите уреди.

Можете да спестите пари като пускате повече дрехи наведнъж. Този подход не само намалява честотата на пране, но също така увеличава максимално капацитета на пералнята, което е по-ефективно. Колкото по-рядко перете дрехите, толкова по-ефективна ще бъде вашата рутина за пране. 

Обърнете внимание на вашите настройки за вода

По навик можете да избирате едни и същи настройки за всяко пране, но тази практика може да ви струва пари. Винаги трябва да променяте настройката за нивото на водата в пералнята, за да съответства на подходящия размер на дрехите. Този прост ежедневен навик може да намали потреблението на вода и разходите ви.

Избирайте правилния цикъл на пране

Друг начин да спестите пари е да се уверите, че използвате правилния цикъл. Понякога всичко, от което се нуждаете, е бързо експресно изплакване, а не пълен цикъл, така че когато е възможно, коригирайте съответно настройките си и в крайна сметка ще спестите много вода.

Някои перални предлагат и цикъл на "бързо пране", при който можете да почиствате леко замърсени дрехи за 15 до 40 минути, като използвате по-малко вода и енергия в сравнение с по-дългите цикли.

Използвайте по-малко препарат

Използването на повече перилен препарат не води непременно до по-чисто пране. Всъщност използването на по-малко перилен препарат може да помогне за спестяване на пари в дългосрочен план. Не само ще купувате перилен препарат по-рядко, но използването на твърде много перилен препарат изисква и повече вода, за изплакване. 

Пране нощем

Ако пускате пералнята през нощта, ще се възползвате от нощната тарифа на електроенергия. Тоест токът ще бъде доста по-евтин. Може да ви се струва като дреболия, но ако го правите всеки път по този начин, ще забележите разлика във фактурата за електроенергия.

Използвайте студена вода

Един мит, който може да ви накара да харчите повече за пране: да вярвате, че трябва да използвате гореща вода през цялото време. Прането на дрехи в студена вода може да бъде прост, но ефективен начин да спестите пари, докато перете. Това е така, защото топлата вода използва повече енергия. Като вместо това изберете да използвате студена вода, можете значително да намалите потреблението на енергия и в крайна сметка да намалите сметката си.

Можете например да изберете изплакване със студена вода, което е достатъчно ефективно. Топлата вода ще се е справила с петната и замърсяванията, тоест ще си е свършила работата и след това можете спокойно да изплакнете със студена вода. 

Не перете дрехите прекомерно

Изпирането на мръсно пране очевидно е важно, но знанието колко често да перете дрехите може да ви помогне да използвате пералнята по-ефективно. Например, дънки, пуловери, якета и спално облекло могат да се носят няколко пъти, преди да се наложи да бъдат изпрани. Също така, ако вашата пералня има опция за цикъл на пара, можете да пропуснете голямо количество пране и вместо това бързо да освежите дрехите, като използвате тази функция.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay