Неписани правила в работата, които са токсични и отдавна остарели

Неписани правила в работата, които са токсични и отдавна остарели

Във всяка сфера на работа има определени правила, без значение какво точно работите. Това са неписаните закони за отношенията между колеги и шефове. Без да се замисляме следваме тези правила, които диктуват поведението ни в служебната среда. Но кои са тези правила, които ни вредят и честно казано вече отдавна "не са на мода"?

На разположение по всяко време

Когато вашият работен ден приключи, имате право да изключите телефона си и да не отговаряте на служебни съобщения и обаждания. Някои шефове обаче са категорични, че служител винаги трябва да е във връзка. Ние сме на мнение, че това е просто работа и тя не трябва да обсебва живота ви.

Разговори с колеги, които не харесваме

Не всички колеги предизвикват у нас приятни чувства, но все пак понякога продължаваме да слушаме досадните им истории. Това, че са ни колеги, не означава, че са ни приятели, поради което учтиво можете да кажете, че в момента не ви се разговаря. Ценете собствените си чувства и психика. Не сте длъжни да се съобразявате с никого и да се натоварвате, само защото работите в една компания.

Кариерен растеж на всяка цена

От време на време чуваме, че един успешен човек трябва да продължи да се изкачва по кариерната стълбица. Но ако харесвате позицията и работното си място, не е нужно да сте жестоки към себе си, защото не растете. Кариерното развитие не е единственият знак за успех и често хората могат да бъдат истински щастливи, оставайки на същото място в продължение на години.

Оставане след края на работния ден

18 часа е, всички работни задачи са свършени и е време за прибиране. Но вашият колега или мениджър на отдел се смее неодобрително, казвайки, че той винаги остава на работа поне 15 минути по-дълго. Е, щом така е преценил, нека продължава да го прави. вие имате и личен живот, който не бива да страда, заради работата. Не забравяйте, че щом работният ден приключи никой няма право да ви задържи на работното ви място. А и никой няма да ви плати повече или да ви даде признание, че жертвате личното си време, заради офиса.

Премълчавате си

Някои хора смятат, че човек не трябва да изразява мнението си в екип и е по-добре да мълчи. Определено не си струва да спорите с шефа поради някаква прищявка, но ако решенията, взети от шефа ви са неуместни, увреждат нечие здраве или нарушават личните граници на служител, не трябва да мълчите.

Притеснявате се да обсъждате заплатата си

Друга вече остаряла нагласа е страхът от обсъждане на бонусите и заплатите с шефа си или потенциалния си работодател. Някои хора се смущават да питат за пари, дори на етапа на интервюто за работа - вярват, че така биха направили лошо впечатление и това ще наклони везните към друг кандидат. Но защо все пак хората търсят работа? Заплатата може и трябва да бъде договорена.

Напускане на работата едва след като сме намерили нова

Финансовата стабилност е от основно значение и затова много хора се притесняват да напуснат работа преди да са намерили нова, a и търсенето понякога отнема време. Така те са склонни да търпят лоши условия, стрес и други неблагоприятни аспекти за неопределено дълго време. В днешно време обаче хората ценят повече психиката си и напускат още при първите лоши знаци. Струва си да напуснете работата си по-скоро от предвиденото, ако заплатата ви бива забавяна, жертва сте на лошо отношение от страна на шеф или колеги или просто средата е токсична. Животът и здравето ви са по-важни от всяка една работна позиция, не го забравяйте.

Притеснения относно това, което шефът ни може да види в социалните ни мрежи

Нашите акаунти в социалните медии са нашето лично пространство. И без значение какви снимки публикуваме там, това не ни прави лоши хора. Независимо дали сте учител, лекар, инженер или учител в детска градина - човек от всяка професия има право на личен живот. И публикуването на снимка по бански не е срамно нещо, дори за някой, който работи в областта на науката.

Поемане на допълнителни задачи без заплащане

Мениджърите и шефовете понякога обичат да дават задачи, които са извън задълженията на техните служители. След като веднъж сте поели такъв ангажимент, няма да можете да отхвърлите никаква допълнителна работа. По-добре е да обсъждате тези неща още в началото - ако сте готови да поемете допълнителна работа, шефът ви трябва да е готов да плати за вашето време.

Премълчавате собствените си постижения

Има и друго общо мнение сред работните екипи - няма "аз", само "ние". Но ако има възможност да покажете, че вие сте вложили всичко от себе си в задачата, не се срамувайте от това. Вашите умения и таланти принадлежат само на вас, а не на екипа ви по време на работа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay