За какво е полезна туршията?

За какво е полезна туршията?
Canva

Туршията е не само вкусна, но и изключително полезна, особено когато е приготвена чрез ферментация. Ето някои от основните ползи:

1. Подпомага храносмилането

  • Ферментираната туршия съдържа пробиотици – полезни бактерии, които подобряват микрофлората на червата. Това спомага за по-добро храносмилане и усвояване на хранителните вещества.

2. Укрепва имунната система

  • Здравословната чревна микрофлора е ключова за силния имунитет, а пробиотиците в туршията подпомагат защитните функции на организма.

3. Източник на витамини и минерали

  • Зеленчуците в туршията запазват голяма част от своите хранителни вещества, включително витамин C, витамин K, калий и магнезий.

4. Детоксикация на организма

  • Туршията стимулира метаболизма и подпомага изхвърлянето на токсини от тялото.

5. Подпомага сърдечно-съдовото здраве

  • Някои ферментирани зеленчуци съдържат съединения, които помагат за регулиране на нивата на холестерола и кръвното налягане.

6. Поддържа енергийните нива

  • Млечната киселина, която се образува при ферментацията, подобрява усвояването на желязо, което е важно за производството на енергия.

7. Подходяща за вегани и вегетарианци

  • Туршията е чудесен растителен източник на пробиотици и витамини за хора, които не консумират животински продукти.

Важно:

  • Полезните свойства на туршията са по-изразени при традиционно ферментираните варианти, които не съдържат оцет.
  • Трябва да се консумира умерено, защото високото съдържание на сол може да повиши кръвното налягане при предразположени хора.
0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay