Замъкът на един мечтател

Нойшванщайн - романтиката е наоколо

Замъкът на един мечтател
1 ОТ 3 вижте всички снимки Germany Tourism Board

Седем седмици след смъртта на баварския крал Лудвиг II през 1886 г., замъкът Нойшванщайн е отворен за посетители. Боязливият крал построил замъка, за да се оттегли в него, а сега той е туристическа атракция.

Нойшванщайн се намира в Германия и е сред най-посещаваните замъци и крепости в Европа. Над един милион души годишно идват в замъка. През лятото средно 6000 туристи обхождат всеки ден помещения, които били предназначени за един човек.

Като никоя друга сграда, Нойшванщайн свидетелства за идеалите и копнежите на Лудвиг II. Тук кралят живеел в свой собствен свят на мечти – поетичният свят на Средновековието. Когато кралят умрял през 1886 г., строежът още не бил напълно приключен.

Основите на замъка били поставени на 5 септември 1869 г. Първо било построено главното здание, в което Лудвиг II живял дълги години.

Кралят правил много промени в програмата за строежа. Вместо някога предвидената стая за гости, поискал мавритански салон с водоскоци, но той така и не бил построен. Скромната зала за аудиенции се превърнала в огромна тронна зала. В западната част на залата трябвало да се вгради "рицарско легло" като спомен за обредните легла на рицарите на Граала. Днес оттам тръгва стълба за посетителите, която води до изхода.

Средновековието в Нойшванщайн било само илюзия: зад старинния външен вид се криели модерна техника и много комфорт. Помещенията на кралската жилищна сграда били отоплявани чрез централно отопление. На всички етажи на разположение имало течаща вода, в кухнята даже и топла, и студена. В тоалетните пък водата се пускала автоматично. На третия и четвъртия етаж също имало и телефонни връзки.

Замъкът на един мечтателGermany Tourism Board

Обиколката на кралското жилище започва със стаите на прислугата на първия етаж. Витото стълбище от северната страна води към вестибюла на третия етаж. Вторият етаж така и не бил довършен. Оттук вдясно има портал, който води до византийската тронна зала. Вляво пък се намира жилището на краля, построено в романски стил. Там посетителите минават през антре, за да стигнат до трапезарията. Следват спалнята и малкия личен параклис, и двете в готически стил.

Изненадваща е романтичната пещера, от която започва зимната градина. Кабинетът на краля и стаята на адютантите завършват обиколката на третия етаж.

По витата стълба човек се изкачва до четвъртия етаж. През вестибюла и т. нар. "трибунален проход" се стига до най-голямото и най-значимо помещение в замъка, певческата зала. Обиколката на главното здание на замъка приключва на партера в напълно запазената кухня.

Ако тази виртуална разходка ви е била приятна, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

23 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
viki todorova 18.03.2013|17:02
Интересна забележителност е този замък, ще таи много тайни в себе си..
9
Daniela Gulubova 18.03.2013|15:08
Боязливият крал построил замъка, за да се оттегли в него... Как искам и аз да се оттегля на такова място...
8
Kremena Peteva 18.03.2013|13:57
много красиви замъци,а отвътре сигурно са като приказка
7
maria manolova 18.03.2013|09:54
че този замък да не е в БГ бе, мила?
6
maria manolova 18.03.2013|09:54
като приказка е
5
мая анкова 18.03.2013|09:09
едва ли знае:)като гледам:)
4
мая анкова 18.03.2013|09:09
искам да отида там, много
3
Diana Nenova 18.03.2013|07:48
Нереално красив замък, изглежда като изваден от някоя детска книжка. Наистина много красиво местенце - не само като архитектура, но и като разположение.
2
Gergana Vrachanska 17.03.2013|20:33
нали знаеш, че замъка не е в БГ?? и той е забележителност не хотел :)
1
Ani Dokuzova-Robbins 17.03.2013|08:32
вече 2 години планувам как като си отида до БГ за малко, ще отскоча и до този замък за малка почивка... очарователно е, и не е толкова скъпо :)
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти