Колко често трябва да перете кърпите и постелката си за баня?

Колко често трябва да перете кърпите и постелката си за баня?
Pexels

Колко често перете кърпите си за баня? Някои се кълнат, че перат кърпите си след всеки душ, докато други ги оставят да изсъхнат и ги използват няколко пъти, преди да ги хвърлят в коша за пране. 

Въз основа на нивата на микроби, които могат да растат върху кърпите, кърпите трябва да се перат най-малко веднъж седмично. В края на краищата, кой иска да излезе от душа свеж и чист, само за да се подсуши с пълна с бактерии кърпа?

Проучванията, изследващи микробното замърсяване на кърпите, разкриват, че те могат да нараснат до стотици хиляди и вероятно милиони за това време. Това може да е достатъчно, за да се прехвърли обратно върху кожата ви и да доведе или до миризма, или до потенциална инфекция. 

Опасни ли са мръсните кърпи за здравето?

Въпреки че по-голямата част от видовете микроби не са твърде опасни, има някои, които могат да причинят инфекция. Това включва Staphylococcus aureus и неговата устойчива на антибиотици версия, MRSA. 

Акнето по лицето, акнето по тялото и фоликулитът (т.е. когато космените фоликули се заразят или възпалят) могат да се влошат, а в някои случаи дори да бъдат причинени от мръсни кърпи. 

Телата ни са покрити със здрав микробиом от бактерии, дрожди и гъбички. Веднага след като се подсушим с нашата кърпа, ние прехвърляме тези микроорганизми, заедно с много мъртви кожни клетки, на повърхността на кърпата.

Колко често трябва да пера моите кърпи за баня?

Препоръчително е изпиране на кърпите за тяло и кърпите за лице най-малко след около три до четири употреби. Ако се борите с акне или екзема, увеличете честотата на редовно пране на кърпи, калъфки за възглавници, чаршафи или всякакви други тъкани, влизащи в контакт с кожата. 

Кърпите за ръце често са изложени на по-опасни видове бактерии, като E.Coli от стомашно-чревния тракт, и трябва да се перат на всеки два дни. 

Как правилно да почистваме кърпите?

Що се отнася до прането на вашите кърпи, често срещана грешка, която хората допускат, е използването на твърде много перилен препарат, което може да доведе до натрупване на остатъци, намалявайки абсорбцията на вашите кърпи. Ако усещате неприятна миризма, когато хванете кърпата си, проблемът с абсорбцията може да е виновен, тъй като твърде много сапунени остатъци пречат на кърпата да изсъхне добре, давайки път на бактериите, натрупани в кърпата.

Добре е да използвате не повече от две супени лъжици перилен препарат, когато перете кърпи. Избягвайте да използвате омекотител, защото той също може да намали абсорбцията на вашите кърпи. Кърпите трябва да са пухкави и меки, когато излязат от сушилнята, но ако харесвате допълнителен аромат, използвайте вълнена топка за сушене с капка етерично масло от лимонова трева или бергамот. 

Също така, не използвайте белина върху вашите бели кърпи, защото кърпите всъщност имат синя боя в тях, която им помага да постигнат този ярко бял цвят. Избелването на цвета е това, което кара вашите кърпи да изглеждат мръсни. 

Къде трябва да закача кърпите си, за да съхнат?

Също така е важно как изсушавате кърпите си, след като ги използвате. Препоръчително е да окачвате влажните кърпи на вътрешната врата на дрешника или на външната част на вратата на банята с кука или закачалка за кърпи.
Топлината и влажността в банята правят бактериите, и особено дрождите и гъбите, много щастливи и те растат много по-бързо. Окачането на кърпата в суха среда извън банята помага на тъканта да изсъхне по-бързо и намалява растежа на микроорганизмите.

Как да поддържам постелката си за баня чиста?

Още нещо! Препоръчително е също да перете постелката си за баня веднъж седмично. Най-добрият начин да я изперете е с гореща вода, но ако инструкциите за пране не ви позволяват да го направите, използвайте дезинфектант, съдържащ водороден прекис или неизбелващи агенти като лимонена киселина.

Влажни и с голяма повърхност, те са убежище за оцеляване и растеж на микроби. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay