Правилният начин за почистване на ламиниран паркет

Правилният начин за почистване на ламиниран паркет
Pexels

Ламинатът е популярен материал за под, но почистването му изисква специални грижи. Научете как да почиствате ламинираните подове по правилния начин с тези експертни съвети.

Благодарение на ниската цена, издръжливостта и голямото разнообразие от стилове, ламинираният паркет е популярна опция в много домове. Ламинираните подове са направени от няколко слоя синтетични материали, покрити със слой, който имитира дърво или плочки. И въпреки че горният слой прилича на дърво или плочки, не трябва да се почиства по същия начин.

Ето защо повечето хора не знаят как да почистват ламинираните паркети правилно. 

Определено това е зоната, която се замърсява най-бързо, особено ако в жилището има домашни любимци и деца. Следвайте нашите съвети стъпка по стъпка и вашият ламиниран паркет ще блести:

Колко често трябва да почиствате ламинираните подове?

Вашият график за почистване зависи от това колко мръсни са вашите подове. Експертите препоръчват почистване с прахосмукачка или сухо почистване на ламинираните подове ежедневно и почистване и незабавно изсушаване на ламинирания паркет всяка седмица. 

Ако не почиствате ламинирания паркет достатъчно често, в крайна сметка може повърхността да бъде наранена и в крайна сметка никога повече да не успеете да го почистите добре. 

Защо ламинираните подове са трудни за почистване?

Влагата е врагът на ламинираните подове. Същото нещо, което прави ламинираните подове толкова лесни за поставяне, ги прави и трудни за почистване. Плоскостите щракват и се заключват на място без лепило или крепежни елементи, които да ги задържат. Съответно тази конструкция не е водоустойчива. Ако почиствате с мокър парцал или с пара, влагата може да причини щети.

Тъй като ламинатът, за разлика от дървото, не диша, влагата ще остане вътре в подовата настилка, ще я разложи и ще позволи на бактериите и мухъла да се развиват. Поради тази причина трябва да подсушавате пода след почистване. 

Правилният начин за почистване на ламиниран паркет Pexels

Как да почиствате ламината?

Едно нещо е сигурно: добре е да започнете с почистена с прахосмукачка повърхност, за да премахнете всички боклуци и да се отървете от праха. След като щателно почистите пода с прахосмукачка, изберете подходящ препарат и подходящ моп. Стойте далеч от абразивни гъби или мопове с ресни, тъй като те могат да задържат твърде много вода. Най-добре е микрофибърен моп или кърпа. 

Насоки:

1. Изберете специфичен почистващ продукт за ламинат и го разтворете, както е посочено на опаковката. 

2. Прехвърлете в спрей бутилка.

3. Напръскайте мопа с достатъчно почистващ препарат, за да го навлажнете. Не пръскайте директно върху пода.

4. Започнете от най-отдалечената точка от вас и работете на малки участъци.

5. Движете мопа в S-образен модел, като завъртате главата на мопа при всяка извивка, така че винаги да премествате мръсотията напред, а не просто да ги бутате напред-назад.

6. След като завършите определна част от пода, използвайте сух моп или суха микрофибърна кърпа, за да подсушите пространството по същия модел. 

7. Повторете, докато почистите целия под.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay