Трикове за почистване на фурна + защо е важно да я чистим редовно

Трикове за почистване на фурна + защо е важно да я чистим редовно
Pexels

Фурната е един от най-използваните кухненски уреди. В повечето домакинства се използва почти ежедневно, което означава и че се зацапва доста бързо. 

Почистването ѝ не е най-приятното занимание, но е важно. Ето защо:

1. Хигиена: Фурнатата често се използва за готвене на храна, и натрупването на мазнини и други замърсявания може да бъде неблагоприятно за хигиената. Ако фурната не се почиства редовно, тези замърсявания могат да се разпространят върху храната, която се приготвя, и да доведат до нежелани последици за здравето.

2. Запазване на вкуса и аромата: Замърсяванията вътре във фурната могат да променят вкуса и аромата на готвената храна. Мазнините и другите остатъци могат да излъчват неприятни миризми, които се втвърдяват във вътрешността на фурната и могат да се прехвърлят върху храната.

3. Продължителност на живота на фурната: Редовното почистване на фурната може да помогне за запазването ѝ в добро състояние и удължаването на нейния живот. Замърсяванията могат да причинят корозия или други видове повреди на вътрешните части на фурната, което може да доведе до по-къс живот на уреда.

4. Ефективност на готвене: Чистата фурна работи по-ефективно. Натрупването на замърсявания върху стените и решетките на фурната може да пречи на правилното разпределяне на топлината и да намали ефективността на готвенето. Почистването на фурната помага за оптималното функциониране и постигане на желаните резултати при готвене.

5. Безопасност: Натрупването на мазнини и други замърсявания вътре във фурната може да бъде опасно. При високи температури, тези замърсявания могат да се запалят и да предизвикат пожар. Редовното почистване намалява риска от подобни инциденти и помага за поддържането на безопасността в кухнята.

Ето и няколко трика за по-лесно и ефективно почистване на фурната: 

Сода бикарбонат и оцет: Покрийте вътрешността на фурната с паста от сода бикарбонат и малко оцет. Оставете сместа да действа през нощта. Сутринта избършете с гъба или кърпа и отмийте добре.

Лимонов сок: Изцедете сок от няколко лимона и намажете вътрешността на фурната с него. Поставете изцедените половинки от лимоните върху решетката и включете фурната за около 30 минути на умерена температура. Сокът на лимона ще помогне да разтвори мазнините и да освежи фурната.

Пара: Загрейте фурната на висока температура и след това изключете. Поставете малка тавичка с вода вътре и затворете вратата. Парата ще помогне да се разтворят засъхналите замърсявания. След като фурната се охлади, можете да избършете по-лесно замърсяванията.

Продукти за почистване на фурни: Има много специализирани продукти за почистване на фурни, които могат да се намерят в магазините. Следвайте инструкциите на опаковката и ги използвайте според препоръките за безопасност.

Редовно почистване: Профилактиката е важна. Опитайте се да почиствате фурната след всяко използване, за да предотвратите натрупването на замърсявания. Можете да използвате спрей за почистване на фурни или просто топла сапунена вода и гъба.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay