Как да влезем във форма след раждане - съвети от Емилия Белчева

Как да влезем във форма след раждане - съвети от Емилия Белчева

Здравей, Емилия! Ти си професионален експерт по здравословен начин на живот, както и организатор на много семинари и онлайн маратони за перфектна фигура, затова днес искаме да си поговорим за един момент, в който тялото на жената е подложено на изпитание, а именно - майчинството. Да започваме!

При първата си бременност споделяш, че качваш 14 кг., а при втората само 7, благодарение на създадената от теб методика SEMMA. Може ли една жена да регулира килограмите, които ще качи и винаги ли зависи само от нея?

- Да, може. Първата стъпка е програмирането на очакванията ни. Ако аз вярвам, че ще кача, то аз ще кача килограми. Втората е да научим езика на тялото си и какво иска да ни каже то. Много жени са го забравили и точно затова качват толкова много.

Споменахме вече за методиката SEMMA, но разкажи ни какво точно представлява и как я откри?

- Тук бих казала, че тази методика не е вълшебната пръчица как да не качим килограми по време на бременност. Истината е скрита в книгата ми "Дневникът на една щастлива бременна". Да има няколко упражнения, но те са как да предотвратим изкривяванията и болките по време на бременност и след раждането. С първата си бременност не излизах пт фитнеса, бях та, 6 пъти в седмицата и качих 14кг. С втората няма нито една тренировка и качих 7 кг. НО знаех как да се раня, как да мисля, как да се движа, кога да си лягам, на каква светлина да стоя, а най-магичното е, че всяко тяло само казва от какво има нужда само трябва да го чуем. В книгата разкривам всички тайни от 6тият месец преди забременяването, както и ако не можем да забременеем какво да направим, през бременността, раждането, захранването на детето, възстановяването на майката, развитие на фината моторика и всичко нужно до 6тата година на детето.

Как да влезем във форма след раждане - съвети от Емилия Белчева

Какво е най-важно да знае една бременна, за да бъде здрава и да поддържа добра форма?

- Трябва да редуцира стреса, да внимава с мислите си, да не синя светлина след 15ч., да се храни на 4 часа, не по-често, защото после и бебето ще иска да яде често. Бебето расте от протеина, който приемаме, а ако той липсва, искаме да ядем по-често от 4 часа. Да прави неща, които я зареждат и й харесват, освен всичко останало в ежедневието й. И да не забравя за себе си, щом бебето се роди. Ако тя е щастлива и здрава, цялото й семейство ще бъде.

Кои храни трябва да избягва и върху кои да се фокусира през този период?

- Млечни, захар и бяло брашно. Тестените храни да винаги добре препечени. Да няма много пилешко - защото в него има много хормони. И ядките са са винаги накиснати, иначе се приема голяма доза инхибитор и може да повлияе хормоните както на майката, така и на бебето.

Ако преди да забременее жената не води много активен начин на живот, трябва ли да повиши своята активност по време на бременността?

- За мен активността е за всички, които искат да са здрави. Активност е 40 мин, 4 пъти в седмицата да имаме разходка на чист въздух, да дишаме дълбоко (до колкото ни позволява бременността) и да не се заседяваме за повече от 40-60 мин. Имам много бременни, които свалят килограми първите 3-5 месеца, а не качват.

Как да влезем във форма след раждане - съвети от Емилия Белчева

След раждането понякога качените килограми и отпуснатата кожа са доста смущаващи за жените, преминали през този период, но какво да направят, за да влязат бързо във форма?

Колко време отнема влизането във форма след раждане?

- След нормално раждане можем да започнем от третия месец, след секцио от шестия да тренираме. Като пак казвам тук не говоря за изцеждащи тренировки, а напротив. Моите курсове и тренировки са така направени, че да заредят. Ако дамата требира нещо, за което после иска да разкаже на всички с ентусиазъм, като е това ще промени живота им към по-добро, ако няма търпение да отиде на тренировка – то това е нейната тренировка! След бременност е най-важно да изправим гръбнака, да отвори ребрата и да върнем органите там, където им е мястото, да премахнем срастванията, да отворим дроба и да дишаме отново пълноценно, и да раздвижим лимфата. Като НЕ трябва да отлагаме, защото тялото има памет 6 месеца. И колкото повече седим в изкривено и спазмирано състояние, толкова повее задълбочаваме емоционалните и физиологичните проблеми.

Хранене или тренировки - кое е по-важно?

-  Това е като да те попитам кое е първо: яйцето или кокошката. Няма как да има едното, без другото. Ако не ядем това, от което тялото ни се нуждае, тренировките са безсмислени. И ако  нямаме движение, то храната няма значение.

Какво най-често те питат дамите, що се отнася до тяхната фигура?

- Как да се чувстват добре сами със себе си.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay