Основи на интериорния дизайн: 5 съвета за начинаещи

Основи на интериорния дизайн: 5 съвета за начинаещи
unsplash

Интериорният дизайн е професия, която се фокусира върху архитектурата и пространственото планиране, създавайки практични и естетически приятни дизайни за жилища, офиси и други. Професионалните интериорни дизайнери преминават специални обучения и не спират да се учат. Определено интериорният дизайн е сложна материя, но има основи, които не са толкова сложни и дори обикновен човек може да ги използва при обновяването на дома си. 

Основи на интериорния дизайн: 3 принципа на дизайна

Когато започвате с вашите проекти, има няколко основни принципа на интериорния дизайн, които трябва да имате предвид:

Стил- Избирането на стил на интериорен дизайн в началото е изключително важно. Има много стилове на декориране, от които да избирате - като шаби шик, тоскански, модерен, индустриален, скандинавски и т.н. - и много от тях имат собствени, уникални дизайнерски елементи, цветови схеми или цветови палитри и други. Запознайте се с няколко различни стила, включително какви тенденции в дизайна са популярни в момента, за да разберете кои стилове харесвате.

Фокус- Всяка стая трябва да има фокусна точка: интересно или красиво произведение - като произведение на изкуството, камина или хубав диван, нещо, което привлича вниманието. Внимавайте да не прекалявате тук: ако имате твърде много фокусни точки в жилищното пространство, ефектът ще се загуби.

Баланс- За да постигнете баланс във всяка стая, ще трябва да разпределите визуалната тежест на вашите мебели и акценти. Помислете за мащаба (големи и малки предмети), текстурата (твърди и меки предмети) и позицията (високо, на нивото на очите и ниско разположение, както и ляво и дясно разположение). Ако обърнете внимание на фините контрасти в едно пространство, ще успеете да създадете стаи, които изглеждат завършени и балансирани. 

5 съвета за интериорен дизайн

Основи на интериорния дизайн: 5 съвета за начинаещиunsplash

Ето кратко ръководство за начинаещи, за да започнете със следващия си проект за интериорен дизайн:

Харчете разумно. Когато тепърва започвате да се занимавате с интериорен дизайн, най-добре е първо да решите, които са нещата, за които искате да дадете повече пари. Добро правило е, че мебелите, за които можете да похарчите повече, са диваните и леглата – те са визуално тежки елементи, които привличат вниманието, така че искате да изглеждат добре. След като ги намерите, можете да попълните празнините с вашите акцентни предмети и декорации за дома тип "Направи си сам".

Не забравяйте да помислите за осветлението. Една добре проектирана стая може да бъде развалена от неправилно осветление, така че не забравяйте да включите осветлението в бюджета си. Прозорци (за естествена светлина), стоящи лампи, полилеи, акцентно осветление и бели или светли стени и мебели са страхотни начини да "отворите" тъмно или малко пространство.

Използвайте добре акцентните елементи. Някои интериорни дизайнери се фокусират върху "големите" части в една стая – неща като дивани, килими, скринове и маси – и забравят за малките неща. Акцентните елементи са чудесен начин да направите стаята по-персонализирана и визуално по-интересна, така че търсете неща като купи, книги и други декорации, които можете да използвате, за да оживите рафтовете и масата за кафе, например. 

Дайте място на вашите мебели да дишат. Когато получите нова мебел, естествено е първата ви реакция да е да я залепите за стената, но това ще накара стаята да изглежда "плоска" и скучна. Вместо това дръжте мебелите си поне на няколко сантиметра от стените, за да придадете на стаята си по-проветриво усещане.

Вашият дом не е шоурум. Ако в момента работите върху декора и интериора на собствения си дом, не се опитвайте да го направите да изглежда като професионалните снимки, които виждате онлайн или в часовете по интериорен дизайн – те са предназначени да покажат принципите на дизайна и мебелите. Добавете повече сантиментални елементи, така че домът ви да бъде перфектен баланс между прекрасен дизайн и удобство за живеене.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay