Кака Лара живее със своите милион и едно желания

"Най-готината кака на света" вече е мама с две деца

От сърце ви пожелаваме честит празник, скъпи читатели! Заради самите деца и заради малчуганите, които все още живеят дълбоко в душите ни. Или не чак толкова дълбоко - зависи си от човека.

Оставяме на вас задачата да се грижите за усмивките и доброто настроение на прекрасните сладурковци, от които сте заобиколени. Не само днес, но и през цялата година - твърдо вярваме, че няма дата, на която децата да не са специални.

Ние пък, както всеки друг ден от годината, ще останем верни на задължението си да се грижим за вас. По случай най-сладкия празник, избрахме да ви поздравим с интервю с човека, когото децата преди 15-20 години единодушно бяха признали за "най-готината кака на света".

Рожденото ѝ име е Лазара, но едва ли някой все още помни това. Всички я познаваме като "кака Лара". Тя няма нужда от по-дълго представяне, така че ще продължим направо към разговора. От него ще разберете мнението ѝ за децата - предишните и сегашните. Ще прочетете за собствените ѝ възпитателни методи и за отношенията с двете ѝ дъщери: Бернарда, която е вече на 14 и малката Вая, която само преди два дни навърши първата си годинка. Наскоро кака Лара стана част и от "На кафе" по Нова телевизия - информация за подхода ѝ към променената рубрика "Моето дете" също ще откриете в интервюто.

Пожелаваме ви приятни минути с този едновременно развлекателен и поучителен разговор! 

Когато говорим за твоето име, обяснението от тълковния речник на "кака” не е достатъчно. Каква отговорност и какво удоволствие ти носи титлата "Кака” в българското общество?
"Титлата Кака" – ужасно симпатично звучи. Не зная друга титла, която да носи толкова много позитиви. Как да остарее човек и да премине в "лелинската" възраст, когато всички му казват "кака”? Естествено, че има отговорност. Надявам се всички известни личности да осъзнават, че носят отговорност, и то точно пред феновете си. Децата подражават на всеки, когото харесват. И всички, които са обект на такова внимание, нямат право да пренебрегват този факт.

Продължават ли хората да те наричат така?
Да, все още ме наричат "кака". Това поражда много смешни ситуации. Веднъж една майка казва на детето си, което е на около 2 години: "Ела да се снимаш с кака Лара”. То, миличкото, гледа, гледа... И явно никаква кака не вижда наоколо. Представяш ли си - в съзнанието на това мъничко човече "кака” е сигурно някое момиченце на 5-6 годинки. Как да му обясниш, че майка му ме познава като "кака Лара"? Забавно е.

Винаги си се разбирала прекрасно с децата. Каква е "малката тайна” в отношенията с малките човечета?
Никога да не им показваш, че са малки човечета. Децата са изключително умни същества – много по-умни от повечето възрастни. Ако искаш едно дете да те приеме, не го подценявай. Говори с него като с равен. Направо съм съжалявала някои хлапета като гледам как с отегчение гледат изпаднали възрастни, които им говорят с преправени гласове и смешни умалителни именца. Ти би ли търпяла подобно поведение? И децата не търпят.

Промени ли се отношението ти към децата, когато кака Лара стана мама Лара?
Определено. Аз много рано се почувствах като мама Лара. Бях на 14, когато се роди брат ми. Спомням си, че винаги у нас сме го гледали всички. Никога не е било "имам си братче”, а винаги, още от появата му, съм знаела: "имаме си бебе”. Точно когато той се роди, аз започнах да се снимам в телевизията. Така че освен приятелското отношение към децата, винаги съм осъзнавала и отговорността от контактите с тях.

Но когато в действителност станах майка, съвсем ясно си дадох сметка, че децата наистина са най-красивото и съвършено нещо в природата. Което по-късно възрастните променят – понякога за добро, друг път - не...

В ролята си на родител, научи ли за децата неща, които дотогава не беше очаквала?
Научих, че имам много да уча! Ако ние, родителите, се вслушваме поне за минута в децата си, ще имаме много по-малко проблеми. Децата са откровени и безпощадни към лъжата и фалша. Те нямат заден план. Харесват ли те - протягат ръце и те прегръщат. Ако не – казват ти го. А ние: "Ако му покажа, че го обичам, дали няма да си помисли, че съм си помислила как той е помислил..." Излишно лицемерие.

Либерална или строга е мама Лара?
Точно толкова строга и либерална съм към тях, колкото и към приятелите и близките ми. Не понасям глупостта и посредствеността. Не ме интересува дали ще има 6 по математика, или 2 – искам да бъде добър човек. Виждала съм много отличници, които са готови да предадат и най-добрия си приятел, за да не получат по-ниска оценка... Строга съм. По-скоро взискателна, когато става дума за житейски ситуации.

Липсва ли ти "Милион и едно желания”? Мислиш ли, че съвременният ефир има нужда от такава програма?
Не. Определено не! Днес децата си имат компютри – те изпълняват желания. Теглят си онова филмче, което си искат. С едно кликване гледаш каквото си пожелаеш. Иначе на мен не ми липсва. Сигурно звучи странно, но е така. Нищо от преди не ми липсва – нито ученическите години, нито студентството в НАТФИЗ, нито каквото и да било. Живея сега със своите милион мечти и желания!

Ако сега можеше да се обадиш в предаването, както правеха децата някога, кое анимационно филмче би си поръчала?
Знам ли... "Ум белият делфин”! Имаше страхотна песничка в началото.

Мислиш ли, че съвременните продукции за деца имат голямо влияние върху оформянето на ценностите в новото поколение? В каква насока?
Е, как да кажа, че медиите пораждат агресия, или че те са виновни, когато децата ни се избиват помежду си? Виновни сме ние - родителите, че сме се загубили тотално в собствените си проблеми и амбиции. Много хора не говорят с децата си и напълно са абдикирали от родителските си задължения. Оставят пари на масата и смятат, че с това се изчерпва ангажиментът им към децата. А те имат нужда да бъдат обичани, имат нужда от внимание.

Децата подражават на възрастните – когато те са с ценностна система, равна на нула, и децата се задоволяват по нулеви критерии.

Можем ли да кажем, че детството на съвременните малчугани е по-кратко, отколкото беше нашето?
Да, за съжаление. Децата днес стават възрастни още в първи клас. Съвсем малки се сблъскват с доста сериозни житейски препятствия, които ги правят зрели още в незряла възраст. Няма ги игрите на улицата, няма я компанията пред блока, няма ги ожулените колене от игри. Малко е тъжно! Те си имат интернет...

Много хора се възмущават от "днешната младеж”. Според теб имат ли основания?
Не! Днешната младеж е много по-умна от младежта по мое време – в края на 80-те. Имат страшно много информация и са много точни в преценките си във всяка ситуация. Тъжното е, че са много пресметливи. Знаят кога и от кого каква полза да извлекат. Много бързат – като в любимите си електронни игри, където трупат точки и за време. Не знаят, че бързайки, пропускат много неща, от които не биха имали голяма полза, но биха им дали истински емоции и преживявания.

Бенджи гледа ли още анимации?
Май не. Когато си на 14, не гледаш анимация, защото на тази възраст ужасно много искаш да приличаш на големите. На 24 вече гледаш - без притеснение да си признаеш.  

Тя в момента е в пубертета. Как се справяш с прословутата "трудна възраст"? 
Да, не е лесно. Опитвам се да я изслушвам. Когато ме попита, да давам съвети. Но най-трудно ми е с факта, че тя самата не е много наясно дали иска да е малка, или голяма. В един момент иска да се гушка като бебе, а в другия ми казва: "Не ме учи, не съм бебе!”

Имаш ли трудности в разговорите "по женски” с нея?
Не, нямам. Говоря с нея като с равна. Понякога съм безпощадно откровена, но не виждам защо аз трябва да ѝ спестявам нещата, които друг ще ѝ каже. Нали аз съм най-близкият ѝ човек. Обичам тези разговори. Разхождаме се, говорим си, смеем се - като истински приятелки. Е, през последната година това бяха откраднати моменти между смяната на памперси и бутане на количка, но не сме ги пропускали никога.

Когато родителите се разделят – какви съвети би им дала, за да помогнат на децата си да се справят лесно със ситуацията?
Искрено се надявам хората, ако се разделят, да го правят интелигентно. Не знам как си живял години наред с един човек и в един момент започваш да го нападаш, без да си даваш сметка, че ако за теб това е бившият мъж, или бившата жена, то за детето това е татко и мама.

Ако се разделят двама души, пожелавам им да го направят като мен и Владо. Да бъдат откровени с децата си – те ще ги разберат. Детето има нужда и от двамата. Ние и до днес се чуваме, виждаме. С Бенджи заедно избирахме подарък за рождения ден на Владо. Той също никога не е пропускал да ми се обади на мои празници. Не трябва да се разделят хората с война, а с разбиране и благодарност за времето, когато са били заедно и са създали едно, две, или повече страхотни деца.

Кака Лара живее със своите милион и едно желания

Какво ще ни разкажеш за малката Вая?
Тя е много смешно човече. На една година е със самочувствието, че е голям човек. Няма никаква представа, че още не е достигнала 80 см. ръст и се държи с възрастните като равна. Има енергия за 10 деца. Опитва се да налага желанията си - явно знае, че майка ѝ някога е изпълнявала 100001. Забавна е много!

Кое беше последното нещо, с което Вая успя да накара цялото семейство да се усмихне?
Вчера застана в центъра на стаята, когато тримата с Бенджи и Веско бяхме наоколо и понеже в точно този момент никой от нас не ѝ обръщаше внимание, тя стисна юмруци като пред тежък скандал и започна да вика: "Не! Не! Не! Не!....” Няма как да го опиша. Беше много смешно. Едно малко човече, което със съвършено сериозна физиономия стои и се кара. Избухна страхотен смях. 

Как отпразувахте рождения ѝ ден? Какви подаръци получи?
Още през януари обещах в предаването "На кафе” по Нова телевизия, че ще направя първия рожден ден на Вая пред блока. Стисках палци да не вали и наистина направихме страхотно парти пред блока. Събраха се децата. Мини и Мики Маус бяха сред гостите. Самата Вая беше облечена в рокля като на Мини Маус – червена на бели точки – такива бяха и балоните, и украсата. Децата се забавляваха, а зрителите на "На Кафе” видяха самото духване на свещичката. Сега всичко у нас звъни и пее, защото повечето подаръци са музикални играчки.

След като вече си минала по пътя на възпитанието с Бенджи, ще промениш ли нещо в методите си към Вая?
Тогава съм била на 24, а сега съм на 38. Тогава смятах, че детето си расте от самосебе си, днес съм по-отговорна.

Искаш ли да имаш още деца?
С огромно удоволствие. Ще чакам обаче Вая да стане на 14, за да ми помага така, както Бенджи ми помага днес.

А искаш ли децата ти да останат в България?
Труден е отговорът на този въпрос. Не знам. Ако имат професии, с които биха имали по-добра реализация в Европа - как да ги спра? От друга страна пък съм егоист и искам да са си до мен винаги. Надявам се, когато дойде време да избират, в България всичко да е на такова ниво, че да не се замислят за живот извън страната. Дано да имат късмет, където и да са.

Вече си част от екипа на "На кафе”. Как се случи това?
Без да искам, аз станах част от този екип много преди това реално да се случи. В ефира на предаването за пръв път казах, че съм бременна. После за пръв път показах бебето си. За пръв път беше захранена с някакво пюре в "На кафе”. Почти проходи пред камерите. Тази година на Благовещение пробихме ушите на Вая в ефир... И изведнъж аз и Вая съвсем естествено бяхме приобщени към семейството на Нова ТВ.

Рубриката "Моето бебе” вече се казва "Моето дете”. Какво ще промениш, освен името?
Промяната вече е факт. За разлика от "Моето бебе”, което беше бебето на Дани, "Моето дете” е рубрика, която не е посветена на детето Вая. Ние не подбираме теми според нейните етапи на развитие. Това е рубрика, предназначена за всяка една майка пред екрана, която ежедневно си задава хиляди въпроси, свързани с нейното дете. "Моето дете” е нашият опит да бъдем полезни на онези майки, които като мен при всеки проблем се лутат между мненията в интернет форумите, съветите на приятелките и личния опит на бабите.

Правейки рубриката, аз разчитам изцяло на това, което майките ни питат и споделят с нас. Всеки ден съм на улицата, в парковете и градинките, наясно съм с реалните ежедневни проблеми в отглеждането на децата. Темите си подбирам от чутото сред майките. Аз съм една от тях, може би по тази причина и те ми се доверяват и ме приемат. 

Преди години комуникираше от екран с децата, а сега се обръщаш към техните майки. Каква е разликата в общуването и отношението?
Няма разлика. И децата, и майките имат дистанционно в ръката си - ако не си откровен и истински с тях, просто сменят канала.

Ще продължи ли твоят "Полет над нощта”?
За щастие, аз никога няма да спра да летя. "Полет над нощта” е един прекрасен етап от професионалния ми път, който ме срещна с невероятния Хачо Бояджиев. Сега нощем летя само сънувайки.

Как определяш себе си – като дете, жена, кака, майка?
Страх ме е да се замислям... Никога няма да предам детските си мечти и няма да спра да вярвам, че доброто ще победи. Би било несериозно да не се определям и като жена и майка. Май само като "кака” не се чувствам – смешка – а всички ме наричат така.

Би било лесно да отправим милион и едно пожелания към децата за 1 юни. Но ако трябва да избереш само едно, какво ще бъде то?
Желая им ежедневно да имат най-малко милион и един повода да се усмихват и да се чувстват обичани сред любимите си хора!

Екипът на jenite.bg също се присъединява към прекрасното пожелание на кака Лара, а самата нея поздравяваме с първи епизод на "Ум белия делфин". Защото сама си го пожела от импровизираната ни днешна рубрика - "Милион и едно желания". 

11 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



20
Не е посочен 04.06.2012|11:29
"Ум белия делфин" ми беше любимо филче
19
Не е посочен 01.06.2012|19:08
Страхотна снимка .Личи си колко са щастливи заедно
18
Не е посочен 01.06.2012|18:51
хубаво е ,да успееш да съхраниш детското в себе си
17
Не е посочен 01.06.2012|18:51
Като малка много обичах да гледам милион и едно желания
16
Не е посочен 01.06.2012|18:30
Трябва да го върнат отново на екран!
15
Не е посочен 01.06.2012|18:01
14
Не е посочен 01.06.2012|18:01
дете завинаги
13
Не е посочен 01.06.2012|17:54
много яко беше.чаках го с нетърпение
12
Не е посочен 01.06.2012|17:53
невероятно предаване
11
Не е посочен 01.06.2012|17:41
съгласна съм
10
Не е посочен 01.06.2012|17:40
ми къде да живее - страхотна ръубрика между другото
9
Не е посочен 01.06.2012|17:15
Пораснахме ние, както и тя, но нищо не пречи предаването да се върне на екран.
8
Не е посочен 01.06.2012|17:09
Много се радвам, че отново на екран, макар и в едно по-различно амплоа.
7
Не е посочен 01.06.2012|16:57
Това предаване беше страхотно, едва дочаквах празници като Нова година и Деня на детото, за да се циментирам пред телевизора и да го гледам!
6
Не е посочен 01.06.2012|16:27
Върнахте ме назад, в моето детство:) Много сте добри!
5
Не е посочен 01.06.2012|16:11
как ще я забравиш, едно време живеех за предаването й, сега тия дати са като всички останали.
4
Не е посочен 01.06.2012|15:04
интересно интервю, бях я забравила тази жена!
3
Не е посочен 01.06.2012|14:59
Баси, и кака Лара одъртя, нищо вече не е като едно време.
2
Не е посочен 01.06.2012|14:48
Това предаване го чаках със страшно нетърпение
1
Не е посочен 01.06.2012|14:46
ами какво да прави хората винаги така ще я възприемат!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay