България е третата най-добра европейска нация за работещите жени

България е третата най-добра европейска нация за работещите жени

Ново проучване, проведено точно навреме за Международния ден на жената, разкрива изненадващи резултати, показващи най-добрите и най-лошите страни в Европа, в които жените могат да работят и да бъдат успешни. 

Похвално е, че що се отнася до равенството между половете на работното място, България е третата най-добра европейска нация за работещите дами. Чрез оценка на различни фактори, които допринасят за успеха на жените като част от работната сила, Reboot SEO Agency създаде индекс, базиран на точки, който определя кои европейски страни предлагат най-добри перспективи за жените професионалисти.

След общ преглед на основните констатации виждаме, че: 

Литва е най-добрата европейска страна за работа на жените (220,1 точки от възможни 300)

България е третата най-добра европейска страна за работнички, с огромни 196,7 от 300.

Португалия, Словакия и Унгария са сред 10-те страни с най-малко възможности

Турция е на последно място (66,70 точки), точно пред Австрия (73,3) на 30-то място.

България е третата най-добра европейска нация за работещите жени

Литва е най-добрата страна за работещи жени в Европа с общо 220,1 точки от възможни 300. Не е изненадващо, че литовските жени процъфтяват на работното място, тъй като данните показват, че страната е една от 10-те нации, които предлагат най-добрия отпуск по майчинство (76,7 от 100). По отношение на икономическите възможности литовските жени се справят изключително добре, като се нареждат на трето място с Финландия и Швеция (86,7/100). Въпреки този напредък, Литва завърши в средата на таблицата (14-то място) в категория жени в ръководни роли, отбелязвайки 56,7/100, което ни подсказва, че все още има какво да се желае.

На второ място е Финландия с общ сбор от 206,7 точки от 300, 13,4 точки по-малко от Литва. Тя се класира общо на трето място по икономически възможности (86,7/100) заедно с Литва и Швеция. Страната също има много висок резултат за жените в категория лидерство, като се класира на пето място, с резултат 86,7.

В 10-те най-добри европейски страни за работа на жените са: 

3-то място - България (196,7 точки)
4-то място – Швеция (193,4 точки)
5-то място - Норвегия (190 точки)
6-то място – Испания (186,7 точки)
7-мо място – Естония (183,3 точки)
8-мо място – Великобритания и Франция (180 точки)


На 10-то място е Гърция (176,9/300). Въпреки че страната има висок резултат по отношение на отпуска по майчинство (21,1), поставяйки я на четвърто място, ниската оценка за икономически възможности (0,67) я оставя с резултат 24/31.

България е третата най-добра европейска нация за работещите жени

Коя е страната с най-малко възможности за жените?

На последно място е Турция с 66,7 точки от възможни 300. Въпреки слабото си представяне, страната изненадващо спечели повече точки за жени в лидерство (46,7/100), отколкото страни, традиционно известни с равенството, като Хърватия (23,3 точки) и Австрия (3,3 точки).

"Общите резултати показват, че има известен напредък по отношение на равенството между половете на работното място в Европа. Литва, Финландия и България се класираха високо, което показва, че има известни подобрения. Въпреки това, разочароващите позиции на европейски държави като Германия и Дания потвърждават, че напредъкът към равенството между половете в Европа остава бавен." - заяви Наоми Ахарони, главен изпълнителен директор и съосновател в Reboot SEO Agency.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay