Кафето по време на бременност е разрешено, но без цигара

Кофеинът и бременността

За хранителния режим на бременните жени се е изписало много и все още има спорни теми, по които специалистите не са единодушни. Един от тях е приемът на кофеин, който най-често се осъществява посредством кафе.

 

Много кафе се пие в тази държава. Поне по една чаша на ден си сипват 90% от българите над 18 години, като най-предпочитаният момент за това е рано сутрин, за събуждане. Имат ли право на това удоволствие бременните жени?

 

Дълго време лекарите, а и близките, принуждаваха бъдещите майки да откажат категорично кафето по време на важните 9 месеца. Днес отношението към кофеина е по-позитивно, може би защото въпросът е проучен по-добре. Все повече учени доказват, че кафето само по себе си не е вредно, стига да се приема в нормални дози. Прекомерната му употреба обаче, е опасна, както за бременната жена, така и за нейния плод и може да доведе до преждевременно раждане или спонтанен аборт.

 

Тези опасности са валидни за наистина големи количества кафе - от порядъка на 6 до 8 чаши на ден, но ако сте бременна и се ограничите до едно кафе, максимум две, може да бъдете спокойна. Трябва само да внимавате да не надхвърлите 200 мг. кофеин на ден, особено в първата половина на бременността.

 

Въпреки че кафето вече се смята за "легално", любимата му компания - цигарата, все още е напълно забранена.

 

Не трябва да забравяме също, че не само в кафето се съдържа кофеин, а и в чая, какаото, някои безалкохолни напитки, шоколадовите изделия и обезболяващите медикаменти.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти