Зависимост? Не, благодаря!

Да превъзмогнем зависимостта

Зависимост? Не, благодаря!

Всеки ден, та дори всеки час, се сблъсквам с "опиатите на живота". Разговарям с приятелка, а тя ми споделя как е пристрастена към кофеиновия вкус и неговото действие. В обедната почивка колегите разказват за любимите си храни, "без които не си представят живота", а моят любим приятел от детството – за непрестанното си и вманиачено отношение към "прекрасната" му бивша.

 

Добре де, каква е причината за тази силна пристрастеност към даден обект, се зачудих аз. Пристрастеност, по определение, означава да зависиш от нещо психологически и физически. Ако сме пристрастени към алкохола, тютюна или други вещества, то съществува медицинско обяснение. Опиатите променят тялото и мозъка, виновни са за повишеното кръвно налягане, гаденето и изпотяването. Самото им действие над организма ни кара да ги желаем силно.

 

Но решение на проблема винаги има! Дори проблемът да е някакво неумолимо желание.

 

Според експертите съществуват няколко успешни начина, които могат да "отпратят" зависимостта надалеч.

 

Първата стъпка е признанието. Истинското осъзнаване на проблема помага, особено когато сме напълно искрени със себе си. По този начин се признаваме за "подчинени" на определено желание, мотивирайки се за промяна.

 

Всяка зависимост поражда определени емоции. Специалистите смятат, че когато осъзнаем истинската емоция, която ни носи даденият опиат, то ще знаем и какво всъщност липсва с живота ни. Висенето в социална мрежа по няколко часа вечер например, е признак за самотен и еднообразен живот.

 

Опитите водят до успех. Или в нашия случай колкото повече се стараем да избягаме от желанието, толкова повече ще свикнем то да е далеч от нас. И така, един ден то вече няма да ни е нужно. Любителите на сладкото например, могат да ограничат приема му, като го заменят с плодове.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay