„Тиха нощ, свята нощ“ стана на 200 години

Историята на най-популярната песен на всички времена излиза в луксозно издание за деца

„Тиха нощ, свята нощ“ стана на 200 години

"Тиха нощ! Свята нощ!" – прозвучи ли тази мелодия, всички благоговейно притихваме.

Милиони хора по света познават тази песен, но на малцина е известно как е била създадена тя. За мнозина песента е английска, или пък американска. Нерядко ще я срещнем и като... българска. Явно всеки народ я чувства толкова близка, че я припознава като своя.

А "Тиха нощ, свята нощ" има своята дълга и необикновена история. "Тиха нощ, свята нощ" е една дълбоко изстрадана песен, затова е толкова затрогваща, затова влиза в сърцата. Днес тя става на 200 години и е обявена за най-популярната песен на всички времена в цял свят. "Емас" са подготвили подобаващо красива книга с нейната история и с невероятни илюстрации, предназначена за децата. Художникът, претворил магията на "Тиха нощ, свята нощ" между твърдите корици, е австралиецът Роберт Ингпен, носител на най-престижната и значима награда за илюстрация – медала "Ханс Кристиан Андерсен". А дискът към книгата включва две от най-прекрасните български изпълнения – на камерния хор "Бодра смяна" и на Стефан Илчев.

„Тиха нощ, свята нощ“ стана на 200 години

                                                                              * * *

      Годината била 1818-а. В малкото австрийско селце Оберндорф на река Залцах наближавала Коледа. В църквата служел младият помощник-свещеник Йозеф Мор, а на органа свирел неговият приятел Франц Ксавер Грубер.

            Селото се опитвало да се съвземе от току-що утихналата война. Мостът бил срутен, по къщите зеели дупки от оръдейни гюлета. Много от хората били загинали, когато нахлули чужди войници и започнали да плячкосват домовете им.

          А и зимата била люта. Замръзнела ли реката, мъжете оставали без работа, защото повечето били лодкари и превозвали сол от планината до големите градове.

          Помощник-свещеникът Йозеф Мор и органистът Франц Ксавер Грубер знаели твърде добре що е немотия. И двамата били израснали в бедност. Мор идвал от град Залцбург. Баща си, загинал като войник, не познавал. Майка му припечелвала оскъдната прехрана на семейството като бродирачка. Кръстникът му – само си представете – бил последният палач на Залцбург.

 

           А Грубер щял да си остане у дома и да превива гръб над тъкачния стан като братята и сестрите си, ако зависело от родителите му. Но малкият Франц се учел прилежно, особено много обичал часовете по музика и неговият талант бил забелязан от учителя му, който го насочил по друг път в живота.

       Двамата мъже решили да направят един съвсем специален коледен подарък за изстрадалите хора от Оберндорф – песен, която да ги изтръгне от злочестините.

       Мор дал на приятеля си едно стихотворение, което бил написал преди време, а Грубер съчинил за кратко време мелодията към него.

        Но по същото време органът бил в окаяно състояние. Някои извори твърдят, че мишките били прегризали мяховете му. Затова двамата решили да изпълнят песента в края на коледната литургия в съпровод  на китара. И с това изпълнение започнал шеметният път на тази велика песен. Път, извел я по села и градове на цяла Европа и на света във време без интернет, без телефони, грамофони и дори без автомобили. За да стане днес символ на Рождеството и на мира в душите в този светъл ден.

 

 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти