Историята на френската плитка

Защо се казва "френска" плитка?

Историята на френската плитка
Pop Sugar Photography

Френските плитки са популярни по целия свят, но със сигурност не са емблематични за Франция. Не е ясно какво, всъщност, е толкова френско. Както се оказва, "френските" плитки изобщо не са френски. Така че кой наистина е отговорен за тази техника? Историята на тази плитка е по-дълга, отколкото бихте могли да си представите.

Ако търсим произхода на съвременните френски плитки, Евразия дори не е правилният континент. Вместо това, мястото на произхода е Северна Африка. Хората носят плитки от хиляди години и най-ранните доказателства за плитките идват при нас от планинската верига Tassili n'Ajjer в Алжир. Там, каменни рисунки изобразяват жените, носещи плитки от почти 6000 години. През следващите хилядолетия стилът се появява и в ранно гръцкото изкуство, особено в култовите статуи на курос, на келтските воини и момичета и като част от сложните актуози, носени от жените от династията Сун.

Всъщност изглежда, че има много малко култури, които не са запознати с френските плитки, което прави произхода им още по-озадъчаващ. Как може нещо толкова универсално да се свърже само с една страна? Разумно, самите французи дори не претендират, че тази плитка е тяхна. 

Защо американците са толкова объркани? Ние можем да проследим произхода на това конкретно погрешно название обратно в разказ от 1871 г. от списание "Артър", в който един съпруг казва на съпругата си "побързай и облечи този нов кашмир, който ти пратих, и направи косата си на френска плитка.

Може би защото Франция винаги е била толкова непосредствено свързана с модата и стила сред хората от тази страна на Атлантическия океан, всяка "прекрасна" плитка може да се регистрира като Continental. Точно като пържени картофи и много други неща, нашата любовна афера с французите е много голяма за нашите деликатеси и изисканост. 

На кратко, въпреки че можете да се чувствате свободни да наричате тази прическа "френска" плитка, всъщност това е една от най-древните прически. Дори да не идва от Париж, тази плитка е безспорно една от най-красивите прически. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
- Как се запозна с мъжа си?- Случайно. Не обвинявам никого!
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти