Историята на френската плитка

Защо се казва "френска" плитка?

Историята на френската плитка

Френските плитки са популярни по целия свят, но със сигурност не са емблематични за Франция. Не е ясно какво, всъщност, е толкова френско. Както се оказва, "френските" плитки изобщо не са френски. Така че кой наистина е отговорен за тази техника? Историята на тази плитка е по-дълга, отколкото бихте могли да си представите.

Ако търсим произхода на съвременните френски плитки, Евразия дори не е правилният континент. Вместо това, мястото на произхода е Северна Африка. Хората носят плитки от хиляди години и най-ранните доказателства за плитките идват при нас от планинската верига Tassili n'Ajjer в Алжир. Там, каменни рисунки изобразяват жените, носещи плитки от почти 6000 години. През следващите хилядолетия стилът се появява и в ранно гръцкото изкуство, особено в култовите статуи на курос, на келтските воини и момичета и като част от сложните актуози, носени от жените от династията Сун.

Всъщност изглежда, че има много малко култури, които не са запознати с френските плитки, което прави произхода им още по-озадъчаващ. Как може нещо толкова универсално да се свърже само с една страна? Разумно, самите французи дори не претендират, че тази плитка е тяхна. 

Защо американците са толкова объркани? Ние можем да проследим произхода на това конкретно погрешно название обратно в разказ от 1871 г. от списание "Артър", в който един съпруг казва на съпругата си "побързай и облечи този нов кашмир, който ти пратих, и направи косата си на френска плитка.

Може би защото Франция винаги е била толкова непосредствено свързана с модата и стила сред хората от тази страна на Атлантическия океан, всяка "прекрасна" плитка може да се регистрира като Continental. Точно като пържени картофи и много други неща, нашата любовна афера с французите е много голяма за нашите деликатеси и изисканост. 

На кратко, въпреки че можете да се чувствате свободни да наричате тази прическа "френска" плитка, всъщност това е една от най-древните прически. Дори да не идва от Париж, тази плитка е безспорно една от най-красивите прически. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay