Бебето ви използва различни стратегии да ви накара да се усмихнете, за да ви покаже любовта си

Бебето ви използва различни стратегии да ви накара да се усмихнете, за да ви покаже любовта си
pixabay

Малко неща в живота осигуряват толкова щастие, колкото да наблюдаваме бебето ни как се усмихва за първи път. Обикновено родителите тичат да вземат камерата и се молят да се усмихне отново. Според прочуване, проведено от Калифорнийския университет в Сан Диего, бебетата съзнателно се усмихват на майките си, защото очакват те да отвърнат със същото.

Тринадесет бебета между 4 и 17 седмици са участвали в проучването, заедно с техните майки. Били анализирани поведенията въз основа на 4 неща. Учените искали да открият какво се случва, когато майката и бебето едновременно се усмихват и когато нито бебето, нито майката се усмихват.. Те също разгледали какво се случва, когато само майката се усмихва и когато само бебето се усмихва. За да разберат ефектите от това поведение, учените използвали техники, използвани в роботиката, психологията и компютърните науки.

Бебето ви използва различни стратегии да ви накара да се усмихнете, за да ви покаже любовта си pixabay

Бебетата имат специфично поведение, когато майките им се усмихват. Учените установили, че бебето се усмихва на майката, само когато тя се усмихва конкретно на него, а не на нещо друго.

Когато майките вече били усмихнати и се обърнали към бебетата, не получавали усмивка обратно. Оказва се, че бебетата вземат предвид обстоятелствата и причината за усмивката и отвръщат на усмивките на майките, само когато усмивката е била насочена към тях.

Бебето ви използва различни стратегии да ви накара да се усмихнете, за да ви покаже любовта си pixabay

Изследователите, които провели експеримента, потвърждават, че игрите са необходими, за да могат бебетата да се усмихват. Проучванията показват, че децата се учат чрез имитация. Възприемането им е много остро в ранна възраст и всичко, което се прави с тях, буди неврологичен отговор. Така че, ако видят, че техните майки са щастливи, докато ги гледат, ще ги копират.

Авторите на изследването са съгласни, че въпреки че анализираната извадка на майки и бебета е много малка, резултатите са валидни за всички бебета. Изследването установява основите на взаимодействието между бебета и родители, нещо, което по-рано не е проучвано. Това показва, че децата общуват с други хора от съвсем ранна възраст.

Бебето ви използва различни стратегии да ви накара да се усмихнете, за да ви покаже любовта си pixabay

Мозъците на бебетата развиват специфични модели на активиране, когато възрастните извършват определена дейност, като използват част от тялото си. Например, ако използват ръката си, за да вземат играчка, и бебето ще направи това. Ето защо, когато видят майките им да им се усмихват, те правят същото.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти