Защо не бива да крещите на кучето си никога?

Защо не бива да крещите на кучето си никога?
Pexels

Всеки човек, който се грижи за куче, вероятно поне веднъж е изпускал нервите си и е крещял на кучето си, въпреки че осъзнава, че така наранява това невинно същество. На всеки се случва да загуби самообладание, но наистина трябва да се стараем да не се случва. 

Проучване, в което са участвали повече от 90 кучета, откри, че виковете могат да има трайни отрицателни ефекти върху психическото състояние на кучетата. 

Защо не бива да крещите на кучето си никога?Pexels

Въпреки че понякога правят бели, кучетата са едни от най-добродушните същества и не заслужават това. Ето защо никога не бива да крещите на кучето си:

Изследователи от Университета в Порто, Португалия, водени от д-р Ана Катарина Виейра де Кастро, проведоха своето проучване върху кучета придружители, за да установят дали крещенето и лошото отношение към кучетата има отрицателен ефект върху тях.

За целта те подбрали 92 кучета придружители и ги разделили на 2 групи: тези, дресирани с помощта на методи, основани на награди, като игри и лакомства, и тези, дресирани с помощта на по-агресивни методи, като викове или дърпане на каишката.

Изследването измерва признаците на нервност при кучета.

Учените си поставили за цел да наблюдават поведението на животните по време на дресировка, както в положителни, така и в отрицателни групи. По този начин те биха могли да открият признаците на стрес при кучета като прозяване, повдигане на краката, близване, както и нивото на релаксация.

Защо не бива да крещите на кучето си никога?Pexels

В допълнение, те взели проби от слюнка от кучетата от двете групи, за да идентифицират химикали, свързани с безпокойство и нервност, като кортизол. Използвайки тези проби, те успели да изчислят нивото на стрес на кучетата в двете групи. Не е изненадващо, че кучетата, които са били дресирани с наказания и викове, са имали по-високи нива на стрес от тези в другата група, но изводите от проучването са стигнали по-далеч.

Резултатите не са изненадващи, но последствията са.

Месец по-късно изследователите посетили кучетата, за да наблюдават степента на въздействието, което техният тип дресировка е оказало върху тях.

Според изследователите, дресирането чрез лакомства и награди има много по-дългосрочен ефект от това с викове и агресия. 

Защо не бива да крещите на кучето си никога?Pexels

Стресът, на който са подложени кучетата по време на дресировката, остава в дългосрочен план

"Нашите резултати показват, че кучетата придружители, които са били дресирани чрез по-сурови методи, имат по-лошо благосъстояние, в сравнение с кучетата придружители, дресирани по методи, основани на възнаграждение, както на краткосрочно, така и на дългосрочно ниво."

Кучетата от първата група били по-стабилни, спокойни и позитивни, докато кучетата от втората група показали по-високи нива на кортизол, стрес и негативност, които имат вредно влияние върху тяхното благосъстояние, продължили седмици или дори повече време.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти