Ин витро. Възможен път към щастието

Чудеса се случват, но трябва да вярвате в тях

Ин витро. Възможен път към щастието
http://www.photl.com

Ин витро. В буквален превод това означава "в стъкло”. Бебетата, познати под наименованието "в епруветка”, всъщност започват своя живот в петри – плоска стъклена чинийка. Точно толкова крехки са надеждите на родителите им и точно толкова лесно могат да се разбият на парченца. С поредния неуспешен опит.

Не искам да ви лъжа. Понякога личното ми мнение се люшка в двете крайности. От една страна мисля, че децата, дадени за осиновяване, очакват именно тези родители. От друга страна – коя съм аз, че да казвам на хората да си осиновят дете? Това не е за всеки! Както и не всеки може да издържи поредното идване на цикъла, след поредната стимулация и надежди, започнали в чинийката петри, при определена температура и подходящи условия.

Имам честта и удоволствието да познавам много жени, минали успешно през това изпитание. Познавам ги от моментите, в които вече гушкат своите деца. Защото съм консултант по кърмене и съм целуната от съдбата да виждам най-прекрасната част – вече родените бебета и техните щастливи майки и татковци.

Не всички са готови да споделят. Някои просто ме уведомяват, че са имали проблем и бебето е ин витро. Други разказват подробно. Истории, които ме карат да се прибера у дома, да погледна спящите си деца и почти да крещя на мъжа ми, че не може да си представи какви късметлии сме. Защото аз,
вие, най-близката ви приятелка, брат ви - никой не е застрахован. Хора, които имат дете от първи брак се изправят пред невъзможността това да им се случи при втория.

Ин витро не е метод! Аз съм го виждала да се усмихва в очите на майките и да плаче в прегръдките им. Ин витро е надежда! И, по дяволите моето мнение – прекрасно е да видиш щастието, прегърнато и облечено в миниатюрни дрешки, подавано от ръце на ръце. Щастие, очаквано години.


За материала ми помогнаха от клиника "Надежда” в София. Повечето, които се сблъскват с репродуктивни проблеми, със сигурност знаят кое е това място.

Пътят до там понякога е дълъг и мъчителен, а понякога – нереално кратък. Така или иначе, за да се усъмните, че имате проблем, е достатъчна само една година неуспешни опити за бебе. Ако това ви се случи – не чакайте
и потърсете специалист! Първото, към което ще ви насочат, е да се направи спермограма на мъжа. След това идва ред на прегледите на нежната половинка в двойката. Диагнозите, които могат да се поставят, са много, като има състояния, поддаващи се на лечение. В такива случаи понякога изобщо не се стига до ин витро. Факт е обаче, че явни проблеми може и да няма. Понякога бебето не се получава, без видима медицинска причина. Истории много. Аз имам две лични и прекрасни – познавам две момичета, заченали естествено и родили второто си дете, след първо ин витро бебе.

Най-доброто, което може да ви се случи, е да попаднете на място, където специалистите вярват в чудеса толкова, колкото трябва да вярвате и вие. Не за друго, а защото на тях чудеса им се случват често. И те ще ви ги споделят, за да повдигнат духа ви, за да ви вдъхнат смелост и надежда.

Убедена съм, че няма жена, която да се страхува от болката, когато става въпрос за това да има дете. Но ако все пак се тревожите е добре да знаете, че всички процедури, свързани с извличането на яйцеклетките, се извършват под упойка. Самата стимулация в клиниката се прави наред с ежедневни хормонални изследвания, за да се гарантира, че медикаментите няма да бъдат предозирани. След като се оплодят в стъкълцето и се изчака да започне делене, мъниците се връщат обратно в матката, като за целта се избира най-подходящия момент и място, близо до фалопиевата тръба, за да бъде наподобен максимално естественият процес. След това започва чакането.

Един баща ми сподели веднъж : "
Животът ти се блъска между времето на стимулацията и времето на прокървяването. Всеки месец правиш секс по график. Имах чувството, че виждам жена си по график и дори се храня така. В определени часове трябваше да сме заедно. И бяхме. Това е толкова изтощително, че на моменти душата ти остава празна. И после поглеждаш в очите ѝ и знаеш, че можеш още толкова.”.

Когато ми го разказваше, вече имаха своята сбъдната мечта. И той стоеше на вратата на стаята и я съзерцаваше, докато спи. С поглед, впит само в нея – Мечтата.


Държавата, благодарение на фонда "Ин витро”, се опитва да сбъдне стихотворението на Джани Родари – "Продавач на Надежда”. Не мога да коментирам доколко успява. Надявам се това да направят хората, които имат нужда от тази помощ и са я получили.

Знам, че тези, които са извън списъка, са жените с изчерпан яйчников резерв (ИЯР).
Знам, че тези, които се ползват с предимство, са наближаващите 40 години.
Знам, че към настоящия момент няма горна граница на възрастта за ин витро опит.

И отново стигам до момента с щастието. Видиш ли го, всичко друго губи значение!

101 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.3
hristina stankulova 11.10.2012|11:45
Разплаках се,сълзите ми се стичат.Толкова истина,толкова болка и накрая много,много щастие!
2
Iva Rangelova 21.09.2011|11:26
Здравейте,статията е написана много истинско и красиво,докато я четях очите ми се напълниха със сълзи,защото и аз съм от тези жени които са минали по този дълъг път,но и аз срешнах ЩАСТИЕТО,благодарение на тази същата клиника и на целият екип,благодарение на тя има три прекрасни дъщери,пожелавам го на всички които са поели този път. Сърдечни благодарности на д-р.Стаменов,д-р.Персенска и д-р.Михова Ива Рангелова от София
1
Katerina Kostadinova 20.09.2011|23:21
Много мило и истинско е написаното тук.Аз съм мама на две прекрасни деца,заченати ин витро(в тази същата клиника"Надежда").Сълзите ми се стичат,сърцето бие лудо.....поглеждам в страни и виждам....ЩАСТИЕТО...две прекрасни ангелчета вдигнали ръчички и сладко спят. Адмирации за д-р Стаменов и екипът му Аз много,много го обичам Катерина Бургас
Две блондинки си говорят: -Муцка, винаги изглеждаш много добре. Стегната. Стройна. Как го правиш - попитала едната блондинка? -Занимавам се с народни танци. -Ау-у, колко интересно! И какви танци...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти