Науката разкрива перфектната възрастова разлика за силна връзка

Науката разкрива перфектната възрастова разлика за силна връзка
Pexels

Някои хора казват, че възрастта е просто цифра и важното е дали наистина се обичате. Но какво, ако това наистина не е вярно и въз основа на възрастта можете да направите прогноза колко дълго ще продължи определена връзка?

Никой няма ясно разбиране как наистина работи една успешна връзка, но учените изглежда са открили определящия фактор. Според изследване, направено в едно от най-надеждните изследователски центрове в САЩ - университета Емори в Атланта, има математически изчислена идеална възрастова разлика, която може да увеличи шансовете ви за успешна дългосрочна връзка. 

Смисълът на изследването и статистиката

В проучването са участвали 3000 души. Всички те са били женени поне веднъж. Учените открили забавна връзка: колкото по-голяма е разликата във възрастта, толкова по-голям е рискът от раздяла. Разбира се, не можем да сме сигурни и определено има изключения, но резултатите могат поне да обяснят конфликтите, които двойките имат на различни етапи от живота. Това е така, защото партньорите обикновено имат много различни интереси и цели.

Изследователите споделят по-подробна статистика, според която рискът от разпадане при двойки с повече от 5 години разлика във възрастта е 18%. Ако възрастовата разлика е 10 години, рискът се увеличава драстично - до 30%. А за двойките с 20 и повече години разлика във възрастта прогнозите са наистина негативни, защото рискът от раздяла е 95%.

Изследователите са разгледали не само възрастовите параметри, но и наличието на деца преди брака, общо дете, продължителността на ухажването, разходите за сватбата, образованието и много други фактори. Между другото, ако партньорите имат огромна разлика в образованието, рискът от раздяла е 43%.

Учените открили и перфектната разлика във възрастта — тя е една година (всъщност хората на същата възраст и с възрастова разлика от 1 до 3 години също са в тази група). Това са двойките, които имат най-голям шанс да останат заедно - вероятността да се разделят е по-малко от 3%.

Разбира се, чудим се защо се случва това. Най-вероятно това е така, защото хората със значителна разлика във възрастта виждат света по много различни начини и шансовете техните хобита и мечти да си приличат са наистина ниски. 

Заключението

Както казахме, разбира се, има изключения. И числата не са всичко, това са само някои данни, които показват определена тенденция, но не означават, че всяка двойка в света работи по този начин.

Така че, ако имате връзка с човек, който е по-възрастен или по-млад от вас, не се притеснявайте. Най-важните неща са чувствата, взаимното уважение и комфортът. И ако връзката ви има тези неща, тогава трябва да се придържате към нея.

И ако търсите партньор и всичките ви предишни връзки не са завършили добре, опитайте се да анализирате статистиката и разликата във възрастта. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay