Съпрузите стресират повече жените си, отколкото децата

Съпрузите стресират повече жените си, отколкото децата
pixabay

Омъжените жени изпитват повече стрес от самотните жени.  Те имат огромно натоварване: работа, родителство и брак. Стресът на жените причинява главоболие, умора и гняв. Родителството също е наистина стресиращо. Изненадващо, съпрузите допринасят повече за стреса на жените, отколкото децата. Според едно проучване 46% от жените казват, че децата създават по-малко стрес от техните съпрузи и това не е свързано с изневери или насилие.

Ето как съпрузите влияят върху съпругите си и как да избягвате отрицателни последици като стреса.

Съпругът се държи като още едно дете в къщата

Истината е, че мъжете се държат като деца до навършване на 43-годишна възраст. Това се изразява не само в безотговорното им отношение към някои въпроси и поведението им, но и в тяхното взаимодействие с децата. "7-годишно дете се държи като 7-годишно дете и това е нормално. Но 35-годишен мъж, който се държи като 7-годишен е по-стресиращ, защото би трябвало да се държи като възрастен", казва един от респондентите по време на това изследване.


Най-често татковците се забавляват с децата си. В резултат на това бащите се възприемат като приятели и съучастници в престъпленията, които позволяват всичко. Майките са по-загрижени за проблемите, свързани с възпитанието, дисциплината, здравето и образователното развитие на детето. Жените подпомагат ежедневието на децата, дават им указания и забраняват много неща. Майките, на свой ред, изглежда са "лошото ченге". Това засяга връзката им с децата и може да доведе до конфликт между самите родители.

По-добре е да се придържате към единството. Ако единия родител забрани нещо на детето, то другият трябва да подкрепи това решение. Необходимо е да се действа заедно и да се постигне съгласие за забраните и разрешенията, които се налагат на децата.


Също така е важно да споделяме еднакво отговорността за ежедневната грижа за децата. Детето не може да се присъедини към екипа за плуване, да избере витамини и да си назначи сам доктор, но майка му може да го направи. И тук е мястото, където съпругът може да помогне и да облекчи натоварването на жена си. След това самите майки могат да спрат да се фокусират върху грешките, които правят децата, да спрат да контролират всичко и понякога да вземат участие в игрите на децата си със съпруга си.

Домакинската работа също е много натоварваща

Едно проучване установи, че една на всеки 5 майки казва, че не получава достатъчно помощ от своя съпруг и това е основен източник на ежедневен стрес. Съпругите прекарват повече време в домакинската работа, докато съпрузите прекарват повече време в релаксация. Задълженията на жените включват не само готвене и почистване, но и плащането на сметки, пазаруването на хранителни продукти и планирането на бюджета. Тези дейности са много важни за структурата на семейството, но те могат да станат много натоварващи само за един човек.
Това не е най-лесната и най-приятна работа. Вършенето на домакински занимания носи и на двата пола повече стрес от работата в офиса, защото там те се чувстват по-ценени. Ако една жена се грижи сама за домакинството, стресът й се увеличава.

Най-простото решение на този проблем е съпругът да помага на жена си с домакинска работа. Поделените домакински задължения са една от тайните за успешен брак.
Двамата съпрузи трябва да оценяват усилията на другия. Всяка работа е ценна, дори и да не генерира доход. 

Жената се чувства виновна и няма свободно време

Предвид всички задължения на съпругите, описани по-горе, те могат да се чувстват като лишени от свободно време. Особено ако работят и на пълен работен ден. Вечерта, след работа, те трябва да обърнат внимание на всеки член на семейството и да изпълнят всички домакински задачи. Това чувство води до стрес. Жените се опитват да направят всичко в тези недостатъчни 24 часа, но поради бързането понякога могат да се случват грешки.
Отговорността за децата, съпруга и домакинство е на жената и тя може да се чувства виновна, когато нещо се обърка. Стресът може да бъде причинен от вина.

За да не се натоварва жената, поради липса на време и вина, съпругът може да сподели с нея не само домакинска работа и грижите за децата, но и отговорността за семейството като цяло. Има 2 възрастни, а не само една жена. Когато съпрузите обсъждат проблеми, вземат решения заедно и са отговорни за тях, това им помага да се обединят и решават много проблеми.
Жените могат да развият своите умения за управление на времето. Не забравяйте, че стресът може да доведе до развод и да има негативен ефект върху здравето. Ето защо е важно да опитате всичко възможно да създадете по-малко стрес в живота на любимите си хора.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

7 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти