Нежното момиче, попаднало в суровия свят на убийците

"Стъкленият трон" - вълнуваща история за съдбата на красивата и величествена убийца Селена Сардотиен, която трябва да се бори за свободата си и за сърцето си

Историята на авторката на "Стъкленият трон” е не по-малко вълнуваща и от самата книга. Калифорнийката Сара Дж. Маас публикува първоначалния вариант на романа си в сайта FictionPress напълно убедена, че никой няма да обърне внимание на творчеството й.

Неочаквано и за самата нея, печели хиляди фенове, които я окуражават да намери начин да публикува книгата и на хартия. Цели 10 години по-късно мечтата на Сара Дж. Маас се сбъдва и "Стъкленият трон” е не само издаден, но е и преведен на 18 езика и се превръща в абсолютен бестселър на New York Times.

В България амбициозното издание на младата авторка се издава от "Егмонт България” и бързо печели читателите си с леката, но изключително интересна и завладяваща история.

Сюжетът на "Стъкленият трон” ни откъсва от действителността и ни отвежда в Ерилея - една разкъсвана от борби за власт земя. Там, в тъмните и жестоки мини на Ендовиер, живее Селена Сардотиен, красива млада убийца. Тя е заточена в мините и е принудена да върши тежка работа под ударите на камшик. Това е наказанието, което трябва да изтърпи, заради опълчването си срещу кралския двор.

Неочаквано и за самата нея, принц Дориан Хавилиард, престолонаследникът на трона на най-могъщото кралство - Адарлан, й предлага изкушаваща сделка. Той обещава да върне свободата й, но само при условие, че тя спечели състезанието за асасин - новият личен убиец на краля.

Срещу нея ще се изправят някои от най-силните мъже в Ерилея. Предизвикателството е огромно, но има ли изобщо избор Селена? Изнемощяла до краен предел след тежката година, която прекарва в мините, тя преглъща гордостта си и приема предложението му с ясната цел да спечели на всяка цена.

Дориян я облича в одежди на придворна дама и я отвежда в Стъкления замък - кралството на баща му, където Селена започва своите тренировки и битката си за оцеляване срещу противниците си.

Някога жестокото й сърце на професионален убиец е на път да бъде разтопено, но от кого по-точно? Тя усеща как противно на волята си и противно на омразата си към кралското семейство, започва да се влюбва в принц Дориан.

"Селена се усмихна, докато наблюдаваше как престолонаследникът на Адарлан показва на принцесата на Ейлве основните стойки във фехтовката. Беше доста чаровен. Надменен, наистина, но човек с неговата титла можеше да бъде в пъти по-лош. Тя бе малко неспокойна от това, че я кара да се изчервява. Всъщност, бе толкова привлекателен, че й бе трудно да не мисли за това колко е привлекателен. Запита се защо ли още не е женен.
Искаше й се да го целуне.”

В същото време капитанът на кралската стража - Каол Уестфол, има за задача да предотврати евентуалното бягство на Селена Сардотиен и да бъде нейн личен треньор по време на състезанието за кралски асасин. И въпреки, че Каол носи маската на суров и безмилостен войн, Селена все по-често започва да вижда и другата страна на капитан Уестфол и да осъзнава, че той е единственият човек в Стъкления замък, който наистина я разбира.

"- Първото изпитание е утре. Готова ли си?
- Разбира се - излъга тя.
Той остана за миг неподвижен и загледан в нея.
- Тогава ще се видим утре сутрин - каза и излезе.
В тишината, която последва, Селена се замисли върху историята му, за пътищата, които ги бяха направили толкова различни, но и толкова подобни един на друг. Тя уви ръце около себе си, повя студен вятър и разлюля полите на роклята й.”

Междувременно битката на претендентите за титлата асасин на Адарлан е по-тежка и по-сурова от всичко, на което Селена е била подлагана досега. Защото никой не се бие за богатство. Триумфът носи правото на живот. Безкомпромисните изпитания, на които биват подлагани, предизвикват дивото във всеки от участниците, а колкото повече напредва състезанието, толкова по-голям става залогът.

Романът "Стъкленият трон” преплита в себе си фантастични мотиви, умело съчетани с приказки за замъци, крале, принцове, принцеси и смели войни. Отвежда ни в една земя на реверанси, стъклени дворци, балове, дълги рокли, наметала и корони, но и безмилостно жестоки битки, дворцови интриги и предателства. Ще успее ли Селена Сардотиен да извоюва правото си на свобода или ще бъде върната обратно в суровите мини на Ендовиер? Ще открие ли любовта в Стъкления замък и ще разкрие ли каква е всъщност истинската й съдба? Всичко това ще разберете, щом се впуснете в главозамайващата история на Сара Дж. Маас и "Стъкленият трон”.

За да продължавате да се информирате за интересните книги на българския пазар, станете част от Jenite.bg във Facebook!

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти