Ако искате да направите дълготрайно впечатление на госта си за вечеря, няма как да сбъркате, ако съчетаете специалитетите си с правилното вино. Хубавото вино придава на храната нотки на елегантност и класа.
Сервирайте виното с правилната температура
Най-лошата възможна грешка по време на винена вечеря е да сервирате вино с неподходяща температура.
Белите вина, като Тамянка, Вионие, Ризлинг и Шардоне, както и Розето е най-добре да се сервират с температура между 8-10 градуса по Целзий. Подобен температурен интервал може да постигнете, като оставите виното да се изстуди в хладилника за няколко часа.
За светлочервените вина, като Мелник 55, Санджовезе, Небиоло, Пино Ноар, Гренаш и Каберне Фран температурата на сервиране трябва да бъде между 12-14 градуса.
Докато за плътните червени вина, като Каберне Совиньон, Мерло, Марселан и др. температурата на сервиране трябва да е около 15 - 18 градуса.
Температурата на сервиране на вината е важна, тъй като влияе пряко върху ароматите, уханията и вкусовите им качества.
Изберете правилните винени чаши
Ако искате да впечатлите гостите си, трябва да изберете и правилните винени чаши. Обикновено има два вида чаши - стъклени и кристални. Кристалните чаши разсейват светлината по-добре, контролират температурата на виното и подчертават ароматите и вкусовете му. Въпреки това те се срещат доста по-рядко, заради сравнително високата им цена.
Формата на чашите също е от значение. Когато сервирате червено вино, не забравяйте да използвате чаши с големи гърла, тъй като те Ви позволяват да откривате нов аромат всеки път, когато отпивате от виното.
Тъй като белите вина се сервират студени, техните чаши са по-U-образна и изправена, за да позволят освобождаването на ароматите и при по-студени температури.
Съчетайте виното с храната
Съчетаването на виното с храната си е цяло изкуство, но за щастие има няколко прости правила, които могат да Ви бъдат от помощ:
- Храната и виното трябва да имат еднаква интензивност на вкуса
- Съчетайте червените вина с червени меса и месни ордьоври
- Съчетайте белите вина с бели меса, като риба и пиле или със сирена и салати
- Балансирайте плътните червени вина с по-мазни ястия
- Понякога е добре виното да се съчетава със соса, а не с месото
Виното добавя нотка на класа и изтънченост към изживяването на трапезата, сервирайте го като професионалисти и със сигурност ще оставите гостите си впечатлени!
Ето и няколко предложения за съчетание на вино и храна:
Микс от свежи салати с чери домати и пармезан в комбинация с бяло вино RupelТаmianka 2018
Свинско печено с грейви сос и гарнитура в комбинация с червено вино RupelGramatikMelnik 55 2015
Домашна шоколадова торта в комбинация с червено вино RupelSpanchanebbiolo&sangiovese 2016
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
1 | 0 |