Пастицио е традиционно гръцко ястие, което представлява вид лазаня с макарони, сос бешамел и кайма. Ето една класическа рецепта за пастицио:
Необходими продукти:
За макароните:
- 500 г макарони (най-добре къси форми като пенне или фузили)
За каймата:
- 500 г кайма (смес от телешко и свинско)
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 морков, настърган
- 1 консерва домати (или 400 г пресни домати, обелени и нарязани)
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- 1/2 ч.л. риган
- 1/2 ч.ч. настърган пармезан (по желание)
За соса бешамел:
- 1 л прясно мляко
- 100 г масло
- 100 г брашно
- Щипка индийско орехче
- Сол и черен пипер на вкус
За гарнитура:
- 100 г настърган кашкавал или грана падано
Начин на приготвяне:
-
Приготвяне на макароните:
- Сварете макароните според инструкциите на опаковката, но ги сварете малко по-малко от препоръчаното време, защото ще се доготвят във фурната. Отцедете ги и ги оставете настрана.
-
Приготвяне на каймата:
- В голям тиган загрейте малко олио и запържете лука и чесъна до златисто.
- Добавете каймата и гответе, докато стане златиста и се раздроби на малки парченца.
- Добавете моркова и гответе още няколко минути.
- Добавете доматите, червения пипер, солта, черния пипер и ригана. Оставете сместа да къкри около 15 минути, докато се сгъсти.
-
Приготвяне на соса бешамел:
- В тенджера разтопете маслото на среден огън.
- Добавете брашното и бъркайте постоянно, докато сместа стане златиста.
- Постепенно добавете млякото, като непрекъснато бъркате, за да избегнете образуването на бучки.
- Гответе, докато сосът се сгъсти и започне да бълбука. Добавете щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.
-
Сглобяване на пастициото:
- Загрейте фурната на 180°C.
- В голяма тава за печене разпределете половината от сварените макарони.
- Разпределете равномерно каймата върху макароните.
- Покрийте с останалите макарони.
- Залейте всичко със соса бешамел, като се уверите, че всички слоеве са покрити.
- Поръсете с настърган пармезан (по желание).
- Накрая поръсете с настърган кашкавал.
-
Печене:
- Печете в предварително загрятата фурна за около 30-40 минути, докато горната част стане златиста и хрупкава.
-
Сервиране:
- Оставете пастицио да почине за около 10 минути преди сервиране, за да се стегне и да се нареже по-лесно.
Приятен апетит!
0 | 0 |