Вреден детски навик

С пръстче в устата

Вреден детски навик

Наистина е много сърцераздирателна картинка, когато малкото ви съкровище смуче своето пръстче. Обаче този привидно сладък навик въобще не е толкова полезен и ще трябва да отучите детето си от него. В противен случай смученето може да причини деформации в детската челюст и зъбите.


Важно е да знаете, че това е често срещан рефлекс при повечето децата и е свързан с процеса на хранене. Нуждата от успокоение и комфорт са само едни от главните виновници, които карат детето да залапа своето пръстче. По принцип вредният навик изчезва в ранна възраст, но при част от децата може да продължи дори до 6- годишна възраст. За да избегнете неприятните усложнения ви съветваме да предпиемете мерки по-рано, когато още кърмите детето си. Предлагаме ви няколко оръжия, които могат да ви бъдат успешни съюзници в тази битка.

 

Ако забележете навика още в първия месец е добре да се сдобиете с биберон-залъгалка. Не е изключено малкото същество да привикне и с него, но това е нещо, което постепенно можете да изхвърлите.

 

Когато вашият малчуган е навлязал в петия или шестия месец сравнително по-лесно ще можете да му отвлечете вниманието от това толкова вкусно пръстче. На тази възраст детето започва да забелязва заобикалящите го цветове, музика и движещи се предмети. В моментите, когато навикът се проявява е важно да му показвате някоя шарена играчка или друг интересен обект, за да съсредоточите вниманието му в друга посока.

 

Ако до двегодишна възраст навикът, с които се борите е още на лице, не се тревожете. Най-добрият ход, които трябва да предприемате е да превърнете битката в игра. За да го отучите, можете да окажете въздействие като одушевите пръстчето. Представете го като живо същество, на което не му е приятно да бъде в нечия уста или пък пречи на растежа му. По този начин в детето ще изникне чувство на съжеление и вина. За да го наградите за "проявеното добро" предложете нещо в замяна – плюшена играчка или лакомство.

 

Помнете, че този навик не изчезва изведнъж и е нужно време за детето, за да свикне да се успокоява с нещо друго. Важното е да сте настроени позитивно и да не внасяте отрицателни емоции, като го наказвате за несъзнатите му действия.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay