Кукла или кукловод?

Мемоарите на една бурлеска - Dolly Lamour

Фотограф: Daniele Mora
Фотограф: Daniele Mora

Ако ви предстои да гледате бурлеска представление и сте се настроили да видите единствено стриптийз, съблечете всичките си нагласи. Очаква ви културна изненада! Вярно – дрехите не са много и падат една след друга, но пък аксесоарите хитро прикриват всичко необходимо. Да, бурлеската е заредена със сексапил, но флиртува и с много други изкуства. Саркастична пиеса, чиито реплики се изговарят с език, но още повече – с тяло. Цирк, само че без номера, които да поставят артистите в смъртна опасност. Без експлоатация на животни. Магия - бяла и за любов. 

Това видях миналата събота в Sofia Live Club. Бурлеска изпълнения – колкото изкусителни, толкова и изкусни. Видях и Dolly Lamour. Красива. Изящна като перата, с които танцува. Вълшебна като Луната – неслучайно я беше избрала за фон. Но най-много от всичко Dolly Lamour прилича на кукла. Оттам и сценичното ѝ име – когато била на 19 и започнала да играе, всички я наричали "кукличка”. Чертите ѝ напомняли за красотата на старите порцеланови кукли. Само че те са празни, студени. Не и Dolly Lamour! 

Lamour – защото една от основните ѝ характеристики е, че не може да живее, ако няма "amour”. Dolly е разбрала негативите от това: "Работя по въпроса - върху природната си неспособност да оцелявам без любов!” 

Именно любов изпитва и към бурлеската. "Когато посетих едно от първите представления на моята агенция - Voodoo De Luxe, буквално се влюбих във всичко. Концепцията, костюмите, музиката, цялата тази ретро атмосфера...” В думите на Dolly прозира възхищението ѝ към всичко с етикет "Ретро”: 

"Мисля, че ми е в ДНК-то. Още от дете ме привличат старомодни и декадентски неща. Инстинктивно ходех да разглеждам сандъка на баба ми, в търсене на забравени предмети, ценни бродирани платове и стари книги с великолепната им миризма. След пубертета се влюбих в готическата музика, колд уейв, пост-пънк, дет рок. В мен има някакво дълбоко и уникално привличане към всичко, което отвежда ума и духа към мистерията, магията. 

Днес няма толкова много неща, които да ни карат да мечтаем, затова се обръщаме често към миналото. Времето на Едуард I, също Викторианската епоха, когато възниква бурлеската – те са били специални периоди, тогава цялата архитектура, предметите, музикалните жанрове са били пълни с изкуство. Всичко се е правело добре и е било много лесно да чувстваш вдъхновение, романтика, да поддържаш вкуса си към изящни неща. Това са вълшебни моменти на най-чистия естетизъм, затова в бурлеската взимаме идеи оттам, но говорим и на съвременни теми. 

Прави ми впечатление, че Dolly не само обича историята, но и я познава добре. Споделих, че в България сме малко объркани по въпроса с бурлеската, която излезе от сандъците на старите западни баби и сякаш изведнъж стана толкова популярна. Каква е разликата между вариете, кабаре, стриптийз, бурлеска? Между преди и сега? Dolly търпеливо ми обясни. 

Кукла или кукловод? Кукла или кукловод?

За да представим урока накратко, важно е да споменем водевила – всякакви талантливи забавления, събрани в едно уникално шоу. Семейно ориентирано и за "високата класа”. Бурлеската (от италиански – "шега”) се намирала пò в низините, тъй като още със създаването си е наблягала повече на карикатура, сарказъм, екстраваганца, отколкото на пищен и скъп реквизит. Съответно, поставянето ѝ излизало по-евтино от представленията на водевила и кабарето. Хуморът бил груб и насочен към мъжката аудитория. 

Понастоящем Dolly и колегите ѝ си поставят за цел да върнат бурлеската на нивото на водевила - с цялата му елегантност, изтънченост, артистизъм. Включват всички изкуства на този жанр в представленията си. 

Защо използвах "кукловод” в заглавието? Както се вижда, Dolly Lamour не е празноглава играчка. Тя е интелигентна, особено интересна и не позволява някой друг да ѝ дърпа конците. Всички роли, които представя, отговарят на истинския ѝ характер. Като огледало. Самата тя ги създава, вдъхновява се от онова, което вижда, чувства и преживява. Интересува се от окултизъм, Кабала, страшните поеми и легенди подхранват въображението ѝ. Вярва в огромната сила, която съществува у всеки човек. "Собствените ни мисли и разум правят така, че да постигаме целите си.” 

"Да бъдем себе си, да вярваме в себе си и да обогатяваме културата си” – Доли казва, че това са трите най-важни правила на чара и съблазняването. Определено не мисли, че само естетическите качества имат значение. Поведението ѝ на сцената, заедно с поведението на екзалтираната публика ме убедиха, че със сигурност разбира от тези неща. 

Помолих я да разкрие няколко "малки тайни” от живота на бурлеската. 

Кукла или кукловод?

Сцената 
Трябва да ти е в кръвта по рождение. Можеш да си създадеш определен характер, но не е същото. Наричам го "сценична зависимост”. Аз съм изпълнител, не мога да живея без сцената, изпитвам непрекъсната нужда да създавам и комуникирам своите мисли, своите вдъхновения. Родена съм музикант. Получих обучение по виолончело, пиано, китара, също вокално, в консерваторията "Джузепе Верди” в Милано. Имах изпълнения в различни клубове там, много преди да се влюбя в бурлеската.

Зад кулисите 
Да имаш добър вкус не означава само да се обличаш добре. Хората, които се занимават с шоубизнес, не бива никога да говорят против останалите артисти, не трябва да завиждат на чуждия успех. Всичките ми колеги са забавни и мили, винаги е удоволствие да си прекарваме времето заедно. Трябва да призная, че с някои от тях имам специално приятелство.

В ежедневието 
Животът ми е пълен с различни дейности: не само представленията, пътуванията, ученето, но също така уроци по танци, циркови изкуства. Освен това съм модел, гримьор и фризьор стилист на свободна практика. Специализирам във винтидж прически и грим. 

Бързи съвети за ретро визия 
Накъдрете косите си. Използвайте качествена основа в светъл нюанс. Сложете най-рубиненото червило, което ви се намира! 

Дълги връзки 
Имала съм такива и никога не са приключвали заради причини, свързани с бурлеската. Разбира се, трябва да имаш интелигентен човек до себе си, който да не те ограничава. По-добре е, ако професията му е подобна на твоята, защото по-лесно разбира нуждите ти. 

Злите езици 
Никога не са ме обиждали или критикували, че се занимавам с бурлеска. Може би защото винаги съм добре покрита и концепциите ми не са били твърде провокативни. Те са романтични и замечтани. Ако ми се случи да ме обидят, не мисля, че ще отговоря. Такава критика не е интелигентна.

Dolly е типична италианка. Нарича ме "скъпа", държи се свойски. Казва, че атмосферата в София е топла и радостна.

"Сладка целувка за всичките ми любимци в България!"

42 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay